Sydkorea har kastet sig ud i rollen som vært for et internationalt topmøde, der skal indføre en blåtryk for ansvarlig brug af kunstig intelligens (AI) i militæret. Med deltagelse fra over 90 lande, inklusive storaktørerne USA og Kina, er håbet højt, men det er stadig uklart, om dokumentet vil indeholde juridisk bindende forpligtelser. Topmødet, der blev åbnet af forsvarsminister Kim Yong-hyun, satte tonen for to dage med intense diskussioner i Seoul.
AI som Davids slyngskud
I sin åbningstale refererede Kim til den russisk-ukrainske konflikt, hvor han noterede, at en AI-styret ukrainsk drone fungerede som Davids slyngskud i kampen mod Goliat. Ukraine har benyttet AI-droner for at vinde en teknologisk fordel, håbende på at overvinde signalforstyrrelser og lade ubemandede luftfartøjer arbejde i koordinerede grupper.
Den dobbelt-eggede AI-sabel
AI’s anvendelse i militæret kan være en dobbeltæggesværd. Mens det kan forbedre operationelle kapabiliteter dramatisk, kan det også medføre potentielle farer ved misbrug. Forsvarsminister Kim understregede, at denne teknologi kunne være fordelagtig men samtidig farlig, hvis den bruges uden omtanke.
Jura møder teknologi
Sydkoreas udenrigsminister Cho Tae-yul understregede, at diskussionerne også vil omfatte juridiske gennemgange for at sikre overensstemmelse med international lov samt mekanismer til at forhindre autonome våben i at foretage liv-eller-død beslutninger uden korrekt menneskelig overvågning.
Kan vi bygge en AI-blueprint?
Topmødet satser på at blive enige om et handlingsplan, der etablerer et minimum af sikkerhedsforanstaltninger for AI i militæret. Dokumentets succes vil afhænge af, hvor mange nationer der vælger at støtte det. Målet er ikke bare et papirprodukt men potentielt en retningslinje uden juridisk bidende karakter – endnu en milepæl i det AI-drevne landskabs ændring.
Fra privatsfære til politik
Det globalt deltagende publikum på omkring 2,000 personer omfatter repræsentanter fra internationale organisationer, akademia og den private sektor. Her er det interessant at bemærke, at selvom teknologien stort set udvikles af private aktører, er det regeringer, der har opgaven med de tunge beslutninger. Så måske er det ikke så meget om, hvor AI tager os hen, men hvem der styrer roret.