Socialistisk AI: Kinesiske regulatorer gennemser GenAI-modeller for ‘socialistiske kerneværdier’
Kinesiske myndigheder har sat sig for at sikre, at AI-modeller i landet lever op til de socialistiske kerneværdier. Cyberspace Administration of China (CAC), landets øverste internetregulator, er i fuld gang med at teste AI-modeller for deres svar på en række politisk følsomme emner og, selvfølgelig, Kinas præsident Xi Jinping.
Prøv igen… og igen
FT-rapporten afslører, at AI-virksomheder i Kina bliver vendt og drejet af lokale CAC-embedsmænd. En anonym kilde fra en AI-virksomhed i Hangzhou berettede, at deres model ikke bestod den første test. Efter måneder med ‘gætteri og justering’ lykkedes det endelig at bestå anden gang. Så hvis du mener, din arbejdsdag er stressende, så tænk igen!
Sikkerhed og censur: En balancegang
Kina var blandt de første til at færdiggøre regler for generativ kunstig intelligens sidste år. Reglerne kræver, at AI-tjenester skal overholde ‘socialismens kerneværdier’ og ikke skabe ‘ulovligt’ indhold. Sikkerhedsfiltrering er blevet mere kompliceret, da kinesiske modeller stadig trænes på store mængder af engelsk indhold.
Politisk korrekthed eller ej, her kommer censuren
Ved CAC’s testning er der grænser for, hvor mange spørgsmål AI-modeller kan afvise. Derfor skal modellerne kunne generere ‘politisk korrekte svar’ på følsomme spørgsmål. AI-eksperter i Kina arbejder på at bygge yderligere lag ind i systemerne, der aktivt erstatter problematiske svar i realtid. Man kan næsten tro, at selv robotterne er blevet smarte nok til at vide, hvornår de skal bide sig i tungen!
Kapløbet om AI-patenter og udfordringer med USA
Udover de strenge reguleringer står kinesiske AI-virksomheder også over for udfordringer på grund af amerikanske sanktioner, der har begrænset deres adgang til de chips, som bruges til at træne AI-modeller. På trods af disse vanskeligheder fører Kina globalt i kapløbet om generative AI-patenter. Hvem sagde, at teknologi og politik er adskilt?