Kina skruer op for tempoet: AI og retssager går hånd i hånd
Kinesiske retssale summer af aktivitet omkring generativ kunstig intelligens (AI). På få måneder er der blevet udstedt en række opsigtsvækkende domme, der sender klare signaler om, hvordan Kina ønsker at sætte standarderne for teknologien.
Retten til din egen stemme
I april afsagde en domstol i Beijing Kinas første afgørelse om en persons ret til deres egen stemme. En stemmeskuespiller havde sagsøgt flere firmaer for at have reproduceret hans stemme uden tilladelse ved hjælp af AI. Domstolen fandt nogle af firmaerne skyldige og pålagde dem at betale 250.000 yuan (35.000 USD) i erstatning. Det skete, selvom Kinas Civillov allerede beskytter ens stemme; dette var første gang, det blev anvendt på AI.
Tilsvarende bekymringer findes også i andre lande. I USA klagede skuespillerinden Scarlett Johansson over, at stemmefunktionen i OpenAI’s ChatGPT lød “uroligende lignende” hendes. I Japan er “AI covers” af stemmeskuespillere og sangere uden tilladelse et stigende problem.
AI og ophavsret: En ny frontier
I februar fandt en domstol i Guangzhou, at en operatør af en AI-tjeneste, som tillod brugere at skabe billeder, der ligner den populære japanske karakter Ultraman, havde overtrådt ophavsret og undladt at tage det nødvendige ansvar. Denne afgørelse var baseret på de nye Interim Measures for the Management of Generative Artificial Intelligence Services, der trådte i kraft i august 2023 som verdens første omfattende lov om generativ AI.
En anden skelsættende afgørelse i Beijing fra november 2023 anerkendte ophavsretten til AI-skabte billeder. En sagsøger havde postet et billede af en kvinde med titlen “En mild forårsbrise” på en social netværksplatform, efter at have skabt det med en generativ AI-tjeneste. Da en anden person postede billedet uden tilladelse, besluttede domstolen, at sagsøgeren havde ophavsretten og pålagde den anklagede at betale 500 yuan i erstatning. Domstolen argumenterede for, at billedet var skabt gennem sagsøgerens kreative inputs.
Kina stiler mod global AI dominans
Med over 1.000 regler om AI globalt ifølge OECD, er mange af diskussionerne stadig i deres begyndelsesfase. Men mens andre lande vakler, kører Kina fremskridt i overhalingsbanen. En undersøgelse fra Stanford University afslørede, at kinesiske firmaer tegnede sig for 61,1 % af verdens AI-patenter indgivet i 2022, langt foran USA’s 20,9 %.
Kina søger ikke kun at producere teknologien, men også at anvende den praktisk. Den 14. femårsplan fra 2021 til 2025 understreger integrationen af digitale teknologier som AI i samfundet. Ifølge eksperter som Li Zhihui fra Japans Nomura Research Institute reflekterer de nylige retsager denne voksende entusiasme: “Den sociale implementering af generativ AI skrider hurtigt frem, og juridiske spørgsmål bliver stadig mere tydelige.”
Mens resten af verden stadig finder sine ben i AI-verdenen, er Kina allerede på vej til at erobre tronen. Så spænd fast, for AI-kapløbet er kun lige begyndt!