Google DeepMind tryller: Super-AI overgår mennesker i fakta-tjek
Forestil dig en verden, hvor du aldrig behøver at tvivle på nøjagtigheden af det, du læser online. En utopi, siger du? Måske ikke længere. Google DeepMind har netop løftet sløret for deres nyeste bedrift – en AI, der ikke bare matcher, men overgår menneskelige fakta-tjekkere i præcision og omkostningseffektivitet.
Den magiske formel: SAFE
I et frisk studie fra laboratorierne hos Google DeepMind introduceres en metodik kendt som Search-Augmented Factuality Evaluator (SAFE). Denne teknik gør brug af en stor sprogmodel til at dissekere genereret tekst ind i individuelle fakta og anvender derefter Google Søgning til at vurdere rigtigheden af hver påstand. Tænk på det som at sende Sherlock Holmes på jagt i internettets uendelige bibliotek, med Google Søgning som hans lup.
Supermenneskelig præstation vækker debat
Da forskerne stillede SAFE op mod menneskelige annotatorer over en kampplads på cirka 16.000 fakta, stemte SAFE’s bedømmelser overens med de menneskelige vurderinger 72% af tiden. Endnu mere opsigtsvækkende var det, at i en stikprøve på 100 uenigheder mellem SAFE og de menneskelige raters, viste det sig, at SAFE havde ret i 76% af tilfældene. Det er nok til at få enhver skeptiker til at spise deres hat – hvis altså AI’en godkender hatten som et ernæringsmæssigt valg!
Er mennesket blevet overflødiggjort?
Med SAFE’s indtog i verden af fakta-tjekning rejser der sig et stort spørgsmål: Er tiden inde til at pensionere de menneskelige fakta-tjekkere og overlade nøglerne til maskinerne? Mens nogle måske vil pakke deres skriveborde sammen i protest, argumenterer andre for, at dette blot er et skridt på vejen mod en æra, hvor mennesker og maskiner arbejder hånd i hånd – eller hvad man nu skal kalde det, når en af parterne ikke har hænder.
Det store billede
Dette gennembrud fra Google DeepMind er ikke kun en sejr for fakta-tjekkere rundt omkring i verden. Det er et kæmpe skridt fremad for troværdigheden af information online. I en tid, hvor misinformation synes at være lige så udbredt som kattevideoer på internettet, kunne SAFE være lyset for enden af tunnelen. Eller i det mindste et meget kraftigt lommelygte.
Afslutningsvis
Så næste gang du falder over en artikel online, der hævder, at Elvis lever og har åbnet en burgerbar på Mars, kan du måske lige vente med at dele den, indtil SAFE har haft et ord at skulle have sagt. Hvem ved, måske bliver “at blive SAFE-tjekket” det nye sort inden for online informationssikkerhed. Fremtiden ser i hvert fald både lys og præcis ud!