Dansk AI på vej mod at gøre kræft til fortid
Forestiller du dig, at en simpel blodprøve kan opdage kræft, før den overhovedet udvikler sig? Det lyder som noget fra en sci-fi film, men danske forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har gjort det til virkelighed!
Banebrydende teknologi til tidlig kræftopdagelse
Den nye teknologi, som er udviklet i samarbejde med forskere fra USA, bruger kunstig intelligens (AI) til at finde kræft-DNA i blodet. Hele balladen omkring kræft kan måske undgås, hvis vi fanger sygdommen, før de første tumorer spreder sig til vitale dele af kroppen. Professor Claus Lindbjerg Andersen siger: “Patienter dør ikke af hudkræft – de dør, fordi kræften spreder sig til vitale organer.”
Opdagelse af forstadier til kræft
Men vent, det bliver endnu vildere! Teknologien kan også finde celler i forstadier, som ikke engang er blevet til kræft endnu. Det betyder, at vi måske fuldstændig kan undgå, at nogen får kræft. Claus Lindbjerg Andersen spørger provokerende: “Hvad nu, hvis vi helt kan undgå at få kræft?”
Etiske overvejelser og potentielle svagheder
Selvfølgelig er der også etiske overvejelser her. Er det nyttigt at vide, man har kræftforstadier, hvis de måske aldrig udvikler sig? Og derude i fremtiden, vil det betyde overbehandling, hvor folk får unødvendig behandling? Ja, det er noget, vi som samfund skal blive enige om.
Desuden er teknologien lige nu så god, at den kan finde kræft-DNA i blodet, men kan endnu ikke præcisere, hvor i kroppen kræften gemmer sig. Så detektiverne – lægerne – får noget at se til dér. “Det bliver det næste, vi skal undersøge,” siger Claus Lindbjerg Andersen.
Blodprøvetricks for et bedre liv
Den nye AI-teknologi kan i princippet gøre det muligt at undgå indgribende operationer. For eksempel kunne man undgå at fjerne tarmdele på patienter, der ikke har udbredt kræft. Et simpelt blodprøvetjek på kræft-DNA kunne spare mange for livslange konsekvenser som en stomi.
Forskningen er publiceret i Nature Medicine og fremhæver et tidsperspektiv på blot tre år for anvendelse på nogle kræftformer. Novo Nordisk Fonden og Kræftens Bekæmpelse har finansieret studiet og sat de danske forskere i verdenstoppen for kræftbekæmpelse. Så ja, den danske AI er virkelig på sporet af noget stort – og måske en kraftig affyring mod kræft!