Australsk radiovært var AI – ingen opdagede det!
Australien har fået sig en radio-skandale, der kunne få selv skuespillerne fra “Neighbours” til at måbe. I næsten et halvt år sad tusindvis af australierne og lyttede til radioprogrammet Workdays with Thy på Sydney-stationen CADA – uden at ane, at den sprudlende vært ”Thy” faktisk var en snedig AI-genereret stemme.
Smarte beats – men ingen krop
Det populære fire-timers show mixede hiphop, R&B og pop, men ingen fik mistanke om, at Thy ikke var en ægte person af kød og blod. Hverken på stationens hjemmeside eller i programmet stod der noget om, at
værten var skabt med AI-værktøjet ElevenLabs – og bygget med inspiration fra en medarbejder i CADA’s egen finansafdeling. Ikke ligefrem showbiz, men AI kan jo trylle, åbenbart!
Nogen genkendte stemmen
Eksperimentet varede fra november 2024 og til maj 2025, hvor en nysgerrig journalist undrede sig over, at Thys biografi manglede på CADA’s hjemmeside, og at visse sætninger altid lød mistænkeligt ens. En hurtig lydanalyse afslørede den digitale dj – og så rullede “opdagelsen” af Thy ned over medierne med mere drama end et australsk slangemøde.
Branche-folk kalder det snyd
Lyttere og især stemmeskuespillere blev rasende over ARN Media’s manglende gennemsigtighed. Teresa Lim fra Australian Association of Voice Actors kaldte det “vildledning på air”, og påpegede at 72.000 lyttere blev taget ved næsen. Stationens forklaring? ARN Media forklarede AI-brug som et “eksperiment i teknologiske muligheder”, men indrømmede, at menneskelige værter giver noget “unik autenticitet”, som AI altså trods alt ikke mestrer (endnu).
Regler? Ikke rigtigt (endnu)
Ifølge de australske myndigheder findes ingen regler mod AI-værter i radio – men sagen har tricket en debat om etik og gennemsigtighed i medieverdenen. Hvis ikke engang radioværter er, hvem de udgiver sig for, hvad skal australske lyttere så tro på næste gang? Sportsresultater? Vejrudsigten? Næste uges Powerball?
AI på FM-båndet – kun lige begyndt?
Den australske radiostation er ikke de eneste med AI-ambitioner. Også i USA og Polen har AI-værter fået prøvevagter, dog med blandet succes og ofte massiv kritik. Spørgsmålet er nu, om vi snart skal have en “officiel AI-jingle”, så vi alle kan høre, når det bare er maskinerne, der hygger sig bag mikrofonen…