AI eller kunst? Løgn eller sandhed?
Vi lever i en verden, hvor grænsen mellem kunst, teknologi og sandhed bliver stadig mere sløret. For nylig kastede The Verge lys over, hvordan kunstner Stormy Pyeatte har skabt det billedmateriale, der pryder deres artikelserie “Friend or Faux?”. Her bliver spørgsmålet om ægte versus kunstigt, analogt versus digitalt, stillet helt på spidsen – og det sker på en fascinerende måde ved hjælp af praktiske effekter. Fotoets dualitet giver læseren et øjeblik til at spekulere: Kan jeg stadig stole på mine øjne?
Visualiseringens fremtid: Stephen Wolfram blander sig
Hvis du troede, vi allerede var godt på vej mod hyperkompleks computerkunst, så hold på hat og briller – for fysikeren Stephen Wolfram kaster nu spotlightet på noget helt andet: forenkling. I hans seneste arbejde med “minimal models” i maskinlæring viser han, hvordan vi kan visualisere kunstig intelligens ved at bryde komplekse processer ned til deres mest basale bestanddele. Det er som at tage en tur i maskinrummet: En oplevelse, der ikke kun afslører, hvad der sker, men også hvorfor det sker.
Glem AI, der laver fancy grafer – her kommer mesh-netværket!
Hvor mange AI-drevne værktøjer i dag tilbyder os avancerede grafer og analyser, satser Wolfram på simple modeller. Hans “mesh neural net” er som et slags legesygt LEGO-system for datanørder – simpelt i design, men med uendelige muligheder. Og frem for at lade AI generere visualiseringer, tillader denne metode os at kigge direkte ind i selve hjernen på modellen. Det er næsten som at stå ansigt til ansigt med AI’s sjæl … hvis den altså havde en.
Minimalisme med maksimal effekt
Hvor Wolfram ser potentiale i forenkling, ser vi også en opfordring til at revurdere, hvordan vi i det hele taget forstår og interagerer med AI. For selv de mest grundlæggende systemer kan udløse komplekse og fortryllende resultater. Og det er mærkværdigt nok betryggende – tænk at noget så lille og lavpraktisk kan spejle de samme mønstre og algoritmer, som ellers ligger indkapslet i gådefulde, sorte AI-bokse.
AI: Mellem kunst og kaos
I både kunsten og videnskaben ser vi en gryende tendens: At lære af det simple. Stormy Pyeatte viser os det gennem realistiske og konstruerede billeder, og Wolfram baner vejen med modeller, der gør det komplekse håndgribeligt. Begge udfordrer den måde, vi tænker på visuelt – om det handler om at afsløre AI eller narre os selv med visuelle illusioner. Det er kreativitet, der får os til at gruble: Er det her ven eller fjende, sandt eller falsk?
Så mens AI fortsætter med at udvikle sig i et svimlende tempo, er budskabet klart: Nogle gange er mindre faktisk mere – og meget mere interessant!