Mens resten af verden mere eller mindre har gjort generativ AI til det nyeste vidunderbarn, lader det til, at mange danske topledere stadig står tilbage og klør sig i nakken. Ifølge Deloittes seneste undersøgelse har kun 38 procent af toplederne i danske virksomheder en høj interesse for generativ AI. Til sammenligning er tallet 63 procent på den globale scene. Hvad sker der, Danmark?
En øjeåbnende kløft
Den markante forskel i interessen kan have store konsekvenser for Danmarks fremtidige position på AI-scenen. Deloitte advarer om, at vi risikerer at sakke bagud, mens resten af verden suser fremad i AI-kapløbet. Det er som den evige kamp mellem hare og skildpadde, og lige nu har vi nogenlunde tempet hos skildpadden.
Hvad er det, vi venter på?
Nogle vil mene, at vi danskere simpelthen er grundige og afventende, og at vi foretrækker at se teknologien udfoldet før vi springer med begge ben. Men måske er tiden kommet til at tage et lidt større hop? Måske behøver vi ikke vente på, at AI bliver gavnligt, ligesom vi ikke venter på, at regnen stopper, før vi tager paraplyen frem.
Toget går – er vi med?
Hvis verdens topledere allerede sidder solidt fastspændt i AI-toget, så ville det være en skam at se det suse forbi, mens vi står på perronen med en kaffe og kigger lidt skeptisk på maskinen. Det kan virke lidt gammeldags at holde sig tilbage, når man tænker over alt det potentiale, generativ AI har – fra at optimere arbejdsprocesser til at sprøjte nye idéer ind i virksomheder.
Vejen frem
Mens vi overvejer vores næste skridt i AI-landskabet, kan det være værd at tage en mere direkte diskussion på chefgangen. Er vi bange for AI, eller er det bare et spørgsmål om kulturel træghed? Uanset hvad, så kunne en smule mere AI-nysgerrighed kun være en fordel. Med lidt held kan vi snart klemme os op ad den statistiske rangstige, måske endda vinke til de hurtigste lande og sige: “Hej, vi er også med nu!”