Amerikanske nyhedsmedier: Googles nye AI Mode er digitalt tyveri
Store amerikanske nyhedshuse ser rødt over Googles nyligt lancerede AI Mode, der nu er rullet ud til alle amerikanske brugere. I stedet for de sædvanlige søgeresultater får brugerne nu chatbot-svar og et par links – men det er langt fra alle, der jubler.
”Definitionen af tyveri” siger brancheforening
Hos News/Media Alliance, der repræsenterer nogle af de største nyhedsudgivere i USA, er der ingen tvivl: Google tager sig alt for store friheder. “Nu tager Google bare indhold med magt og bruger det uden at give noget tilbage – definitionen af tyveri,” rasede CEO Danielle Coffey i en pressemeddelelse. Ifølge hende er AI Mode i gang med at frarøve udgivere både trafik og indtægter.
Faldende klik og skrumpende annoncekroner
Mange medier frygter, at brugerne, når de får svarene serveret direkte, skrotter klikket videre til udgivernes egne sider. Og uden klik – ingen annoncepenge. “Links var den sidste redningsplanke, der gav os læsere og reklamekroner,” lyder det frustreret fra branchen. Udover mindre trafik bliver kampen om synlighed og “premium inventory” på nettet hurtigt til en kamp mod vindmøller.
Opt-out med bagsiden til
Ekstra salt i såret: Ifølge interne dokumenter fra Googles igangværende antitrust-retssag har Google snigløbet ethvert forsøg på at spørge medierne om lov. Vil en udgiver ikke fodre Googles AI-mode med sit indhold, må man vælge at forsvinde helt fra søgeresultaterne. At gøre det muligt kun at fravælge enkelte features vil ifølge Google tilføje “en enorm kompleksitet” – og hvem gider også det?
Google lover forbedringer – men hvem tør tro det?
Google lover bod og bedring: Der kommer snart opdateringer, der skal få flere brugere til at klikke videre. Men branchen ruller med øjnene – tidligere påstande om øget trafik fra AI-features viste sig at være mere varm luft end virkelighed. Tredjepartsundersøgelser har tværtimod dokumenteret skrantende klikrater fra de smarte AI-uddrag.
Mediebranchen kræver indgreb – og får selskab
Det er ikke kun nyhedsmedier, der føler sig brugt: Uddannelsesplatformen Chegg har hevet Google i retten med lignende anklager om “indholdstyveri”. Samtidig presser AI-bots siderne med masser af server-requests, som både sløver hastigheden og gør annonce-fraud sværere at afsløre. Der lyder nu politiske og juridiske krav om, at Google skal lægges i digital snor.
I denne kamp mellem Goliat og… endnu større Goliat, er der nok kun én ting, ingen har brug for AI til at forudsige: Slaget om linket, klikket og annoncekronerne er kun lige begyndt. Stay tuned – hvis du stadig kan finde os i søgeresultaterne!