YouTube kaster sig ind i kampen mod AI-falsknerier
Vores digitale fremtid har netop fået en ny allieret i kampen mod uautoriserede AI-kopier, og det er ingen ringere end YouTube. Videogiganten støtter nu No Fakes Act, et lovforslag introduceret af senatorerne Chris Coons (D-DE) og Marsha Blackburn (R-TN), som sigter mod at beskytte individer mod uønskede AI-skabte replikaer af deres ansigt, stemme og navn.
Personlig kontrol over AI-falsknerier
Lovforslaget, der også kaldes “Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe Act”, giver folk den magt, de har ventet på: muligheden for selv at informere platforme som YouTube om AI-genereret indhold, der misbruger deres identitet. Hvis platformen fjerner indholdet og meddeler uploaderen, er den beskyttet mod juridisk ansvar. Der er dog ingen kære mor for tjenester, der aktivt markedsfører sig som deepfake-platforme – de vil stadig være lovmæssigt under pres.
YouTubes teknologiske modtræk
Som en del af indsatsen mod AI-misbrug udvider YouTube sit pilotprogram med “likeness management technology”. Dette værktøj, oprindeligt testet med Creative Artists Agency (CAA) i 2024, hjælper med at opspore og fjerne uautoriserede AI-kopier af kendte ansigter og stemmer. Blandt deltagerne i programmet finder vi YouTube-stjerner som MrBeast, Mark Rober og Marques Brownlee. Det siges, at teknologien er så avanceret, at selv deepfake-skabere ville blive lidt nervøse.
AI med grænser – men ikke uden kritik
Trods den brede opbakning fra YouTube, fagforeninger som SAG-AFTRA og den amerikanske musikindustri, er der stadig kritik. Elektronisk Frontier Foundation (EFF) og andre borgerrettighedsgrupper mener, at lovforslaget risikerer at blive for omfattende og hæmme ytringsfrihed og innovation. Vil loven virkelig kunne balancere beskyttelse og udvikling, eller er det en digital omgang tugt og kærlighed?
En indsats ud over No Fakes Act
Men YouTube stopper ikke der! Platformen bakker også op om Take It Down Act, der kriminaliserer deling af AI-skabte intime billeder uden samtykke. Tiltaget pålægger sociale medier at have hurtige fjernelsessystemer, hvis sådanne billeder rapporteres. Selvom loven møder modstand, har den allerede passeret Senatet og taget næste skridt mod fuld implementering.
YouTube som AI-aktivist?
Med sin støtte til både No Fakes Act og Take It Down Act stiller YouTube sig for alvor i centrum for debatten om ansvarlig brug af kunstig intelligens. Er dette starten på en ny æra, hvor sikkerhed, innovation og privatliv går hånd i hånd? Én ting er sikkert: AI-falsknerne bør begynde at kigge sig over skulderen.