AI’s New Playground: Venus? Yes, Venus!
Forestil dig en computer, der kan overleve temperaturen på Venus – en planetarisk bageovn, hvor sten begynder at smelte. Det er ikke længere science fiction! Forskere har netop afsløret en ny varmetolerant hukommelsesenhed, der kan operere under ekstreme forhold som f.eks. i atomkraftværker og fremtidige NASA-missioner.
Sveder Ved 572°F? Det Er Barnemad!
De hårdeste eksisterende ikke-flygtige hukommelses enheder (NVM), som solid-state drev (SSD’er), giver op ved 572 grader Fahrenheit (300°C). Men holdet bag denne nye opfindelse har skabt en ferroelektrisk diode, som fortsatte med at fungere ved hele 1.112°F (600°C). Ja, du hørte rigtigt – denne smart-aluminiums nitride kan tage varmen!
Atomernes Gyldne Forhold
Enheden er baseret på ferroelectric aluminium scandium nitride (AlScN) og måler kun 45 nanometer i tykkelse – det er 1.800 gange tyndere end et menneskehår. Og ja, størrelsen betyder noget! For tynd, og materialet nedbrydes. For tyk, og du mister den ønskede switching-effekt. Som forskeren Dhiren Pradhan påpeger, lykkedes det at finde det perfekte “Goldilocks” tykkelse.
Grænsen For Det “Umulige”
Forskerne er begejstrede over, at enheden kan klare en million læsningscyklusser og holde sig stabil i over seks timer. I deres artikel beskrives dette resultat som “uden fortilfælde”. Pludselig er det muligt at drømme om computere, der arbejder under betingelser, hvor andre elektronik ville fejle på sekunder.
Nye Frontlinjer i Videnskab og Teknologi
Ifølge Deep Jariwala, der er lektor i elektroniske systemer ved University of Pennsylvania, kan denne teknologi bane vejen for AI-behandling i ekstreme miljøer – tænk dyk ned i jordens dybder eller ekspeditioner til andre planeter! Den nuværende silicium-karbide teknologi er for langsom og begrænsende, men varmeresistent hukommelse og processorenheder kunne være løsningen.
Så forbered dig på en ny æra af ikke-silicium computing enheder, der bringer hukommelse og processorkraft tættere sammen for data-tunge opgaver som kunstig intelligens. Venus, gør dig klar – AI er på vej!