Den store dronekapløb er i gang!
Mens USA og Kina intensiverer deres rivalisering, tonser militære planlæggere fremad mod en ny æra af krigsførelse. Tænk sværme af droner, der, udstyret med kunstig intelligens, samarbejder som bier for at overvælde fjenden. Forestil dig hundredevis eller tusindvis af disse maskiner i koordineret angreb under ledelse af en enkelt person. Nogle droner udfører rekognoscering, mens andre angriber – et sandt droneteamwork uden lige!
Kold Krig 2.0: Nu med flere droner
Denne teknologiske arme ræser minder os om Den Kolde Krig, men med en væsentlig opdatering: droneteknologi. I modsætning til atomvåben er droneteknologien drevet af software, hvilket gør den både let og billig at sprede. Dette åbner døren for, at både skurkestatsledere og militsgrupper nemt kan få fingrene i deres egne flåder af dræberrobotter. Den Pentagon-skubbede udvikling af billige, ekspendable droner ses som en afskrækkelse mod Kina’s territoriale krav over Taiwan. Begge supermagter erklærer, at de “ikke har noget valg” andet end at fortsætte kapløbet.
Fremtidens krigsførelse eller sci-fi mareridt?
Med hundredvis af droner potentielt under kontrol af en enkelt person, såvel som dronernes evne til at “selvhelbrede” efter jamming, træder vi ind i en verden, der minder mere om science fiction end nutidens realitet. Disse droner kan endda fuldføre søge-og-ødelægge missioner uafhængigt. Tilsyneladende er deres evner begrænset kun af deres programmørers fantasi – og måske en enkelt gamer’s reflekser og en VR-headset derhjemme.
Det diplomatiske spil om AI-sikkerhed
Trods Henry Kissingers sidste ønske om samarbejde mellem Beijing og Washington for at dæmme op for spredningen af AI-våben, synes konkurrence at overskygge samarbejde. Præsident Biden og Xi gjorde forsøg med en mundtlig aftale om at etablere arbejdsgrupper om AI-sikkerhed, men dette initiativ er tilsyneladende sat på pause, mens dronekapløbet accelererer.
Kan vi undgå en dronestorm?
Spørgsmålet er nu, om denne teknologi vil føre til større global ustabilitet og konflikt. Som Margarita Konaev fra Georgetown University’s Center for Security and Emerging Technology udtrykker det, kunne den ukontrollerede spredning af sværmeteknologi medføre mere ustabilitet og konflikt på verdensplan. Med så stort et fokus på krigen i Ukraine, hvor droner allerede spiller en afgørende rolle, er det klart, at fremtidens slagmarker vil blive domineret af disse svirmende teknologier.
Vent, er det virkelig muligt?
Helt ærligt, det lyder som taget ud af en futuristisk actionfilm: En soldat, måske en tidligere videospiller, iført et VR-headset, der kommanderer en sværm af droner med blot et par timers træning. Virkeligheden overhaler fantasien, og fremtidens krigsførelse tegner til at være præget af teknologiske vidundere, som vi kun har set begyndelsen på.
Er vi klar over, hvad vi har sat i gang? Kun tiden vil vise, men én ting er sikkert: Dronekapløbet mellem USA og Kina er både fascinerende og en anelse uhyggeligt. Måske skulle vi alle sammen overveje at investere i VR-headsets og øve os på vores gaming skills – just in case.