I en verden, hvor vores cravings efter ny teknologi tilsyneladende kender ingen grænser, har Ceres Powers teknologidirektør, Caroline Hargrove, rejst et øjenbryn – eller to – vedrørende den potentielle energifest, som vores digitale appetiter kan medføre. “Det, der skræmmer mig, er energiforbruget, hvis du bruger ChatGPT til simple forespørgsler,” udtalte hun i et panel om den digitale økonomis energibehov.
AI: Drivkraften bag vores energitørst?
AI’s mere udbredte anvendelse lover effektivitetsoptimeringer på tværs af industrier, men dette kommer måske med en skjult omkostning. Ifølge en rapport fra Den Internationale Energi Agentur (IEA), bruger en typisk Google søgning 0.3 watt-timer af elektricitet sammenlignet med 2.9 watt-timer for en ChatGPT-anmodning. Forestil dig nu dette energiforbrug opskaleret til dagens næsten 9 milliarder daglige søgninger! Det svarer til næsten 10 terawatt-timer ekstra elektricitet om året. Og det stopper ikke her; IEA forudsiger, at AI-industrien vil fordoble sit strømforbrug ti gange inden 2026.
“Ansvarlige brugere” af AI
Men frygt ej, der er håb forude. Mary de Wysocki, chief sustainability officer hos Cisco, minder os om vigtigheden af at være “ansvarlige brugere” af AI, hvor vi udnytter dets potentiale bevidst og ikke blot fordi det er sjovt. En advarsel mod at lade den digitale fascination løbe løbsk uden tanke på de miljømæssige konsekvenser.
AI: Redningsmand eller energisluger?
På den optimistiske side af spektret står Bertrand Piccard fra Solar Impulse Foundation, som ser AI som en “fantastisk måde at reducere energiforbruget på”, når det styres korrekt. Han fremhæver intelligente elnet som en løsning, der kan integrere vedvarende energikilder effektivt, sikre energilagring, distribution og forbrug uden betydelige tab.
Den dystre virkelighed og håbet for fremtiden
Uheldigvis peger en rapport fra Climate Action Against Disinformation (CAAD) koalitionen også på, at AI’s stigende energibehov kunne udgøre en risiko i indsatsen mod klimakrisen. Koalitionen foreslår, at regulativer bør sikre, at teknologivirksomheder rapporterer transparent om energiforbruget og emissionerne fra deres AI-modeller, med “klare, stærke straffe” til de, der ikke følger spillereglerne.
Så næste gang du beder din virtuelle assistent om at tænde for lyset eller spille dit yndlingsspor, husk at et energieffektivt fremtid kræver, at vi alle tænker os om – to gange, helst. Måske er tiden inde til at besinde sig på gamle dages charme, hvor en fysisk kontakt og en vinylpladespiller var alt, hvad vi behøvede. Eller måske ikke – men en smule ansvarlighed skader aldrig!