Vil du lade en AI tage store livsbeslutninger for dig? Ifølge en ny undersøgelse svaret ja – men du ville være meget gladere, hvis mennesker gjorde det.
Mennesker foretrækker algoritmer, men er gladere med menneskelige beslutninger
De fleste foretrækker kunstig intelligens (AI) til at træffe beslutninger om fordelingen af økonomiske ressourcer, selvom de er gladere med de resultater, menneskene leverer.
Forventninger vs. virkelighed: AI og retfærdighed
Interessant nok fandt 64% af deltagerne i en ny undersøgelse, offentliggjort den 20. juni i tidsskriftet Public Choice, det mere acceptabelt, at en algoritme bestemte, hvor meget de tjente for at udføre specifikke opgaver. Deltagerne blev styret ikke kun af deres egne interesser, men også af idealer om retfærdighed. Hvis AI’en fulgte et retfærdighedsprincip, tolererede de en vis afvigelse, men hvis beslutningen ikke stemte overens med de fælles principper om retfærdighed, reagerede de meget negativt.
Algoritmer: Oplagte, men upersonlige
Selv om deltagerne generelt foretrak AI-beslutninger over menneskelige modparter, følte de sig generelt gladere med de beslutninger, der var truffet af mennesker. Hvordan retfærdig eller korrekt beslutningen egentlig var, synes at være ligegyldigt – det handlede mere om hvordan beslutningen blev opfattet.
En mangel på bias eller en illusion?
Folk er åbne over for AI-beslutninger på grund af en opfattet mangel på bias, evnen til at forklare beslutninger og høj ydelse. Om disse påstande faktisk passer, var irrelevant for deltagerne. Ifølge professor Wolfgang Luhan fra University of Portsmouth er transparens og ansvarlighed i algoritmiske beslutninger afgørende.
AI: Din ven i moralske beslutninger?
Forskerne mener, at mennesker konkluderer, at algoritmer – trænet på store mængder “retfærdighedsdata” – er en bedre udtryksform for hvad der er retfærdigt end en menneskelig beslutningstager. AI mangler subjektiv vurdering, hvilket gør den tilsyneladende mere objektiv og derfor mere korrekt.
Undersøgelsens resultater understøtter en vigtig diskussion om, hvor åbent samfundet er over for AI-beslutningstagning. Og frygt ej – ifølge forskerne er der grund til optimisme. AI-genererede beslutninger har en tendens til at stemme overens med dem, de påvirker, så måske bliver fremtiden alligevel ikke så dårlig, som vi frygter.