Steve Jobs: En Teknologisk Nostradamus
Fra Macintosh til iPhone, Apple-medstifteren Steve Jobs var kendt som en teknologisk visionær, der revolutionerede vores hverdag. Nu viser et nyudgivet klip fra 1983, at Jobs var langt foran sin tid – mere end vi nogensinde anede.
Fremtidsudsigter fra 1983
Den seneste digitale udstilling fra Steve Jobs-arkivet afslører aldrig før set videomateriale fra Jobs’ præsentation på International Design Conference i 1983. Den da 28-årige Jobs beskrev en teknologi, der minder om nutidens AI-chatbots.
I klippet siger Jobs, at han nød at læse bøger af Aristoteles og Platon, men ønskede, at han kunne stille dem spørgsmål. Han forestillede sig en maskine, der kunne indfange en persons “underliggende ånd” og gengive svar, som personen kunne have givet i virkeligheden.
Generativ AI kontra kunstig generel intelligens
Circa 40 år senere er samfundet ved at indhente Jobs’ forudsigelser. Fremkomsten af generative AI-værktøjer som store sproglige modeller (LLM’er) beviser det. LLM’er trænes på store mængder data og lærer at identificere mønstre og forbindelser. De kan tolke inputs og genere nye tekstudgaver, billeder eller lyd.
I dag arbejder teknologigiganter også på den næste grænse inden for AI: kunstig generel intelligens (AGI), som sigter mod at kunne udføre opgaver på niveau med eller bedre end mennesker. Men hvornår vi når den milepæl, er op til debat. Elon Musk tror, at AGI kan være tilgængelig i 2026, mens Baidu’s CEO Robin Li mener, at vi er omkring 10 år væk.
Andre forudsigelser, der blev til virkelighed
Dette er ikke første gang, Jobs’ højtflyvende forudsigelser er blevet til virkelighed. I et interview med Playboy i 1985 forudsagde han, at computere ville blive almindelige i hjemmet. Dengang ejede mindre end 10% af husstandene en computer, mens det i dag er omkring 95%.
Jobs forudså også, at vi ville bruge computere til at forbinde os online. Han sagde, at det mest overbevisende argument for at købe en computer til hjemmet ville være at koble den til et “landsdækkende kommunikationsnetværk”. Dette var en forløber for Tim Berners-Lee’s opfindelse af World Wide Web i 1989. Fra den første hjemmeside i 1991 er der nu næsten 1,88 milliarder hjemmesider.
Så næste gang du bruger din smartphone eller spørger en AI chatbot om dagens vejr, kan du sende en venlig tanke til Jobs, vores meget egen teknologiske Nostradamus.