Hvad gemmer Skattestyrelsen for os?
Er der noget mere spændende end en god gammeldags skattekonspiration? Nå, måske et par ting, men det stopper ikke Skattestyrelsen i at holde deres kort tæt ind til kroppen, når det kommer til AI-overvågning. Ja, du hørte rigtigt. Det viser sig, at de har en hel skattekiste fuld af AI-kontrolstrategier, de ikke vil dele med offentligheden.
Juridisk ninja-udtalelse
Ifølge Katrine Ledam Rasmussen, juridisk direktør ved Skattestyrelsen, er detaljerne om deres kontrolstrategier så hemmelige, at blot at hviske dem, kunne udstyre den almindelige borger med en manual til at snyde i skat. Forestil dig det kaos! Det er ligesom at give svindlere nøglen til skattekammeret – eller sådan lyder undskyldningen.
Akademikernes detektivarbejde
Akademikerbladet har virkelig sat detektivhatten på og gransket sagen. De fandt ud af, at offentligheden er blevet holdt ude i kulden med nul indsigt i ikke mindre end 25 top-hemmelige AI-systemer. Disse systemer spiser data til morgenmad og ved alt fra dine yndlingssokkers farve til hvor mange gange du tjekker din skatteopgørelse (måske en overdrivelse, men who knows?).
Politikerne raser
Indignationen bobler hos politikere fra både Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne. Skatteordfører Peter Kofod taler endda om en enorm utryghed ved denne hemmelighedskræmmeri. Det er, som om de er tilbage i skolens gruppearbejde, hvor ingen vil dele deres notater.
Er der en advokat til stede?
Og selvfølgelig står Skatteminister Jeppe Bruus klar med en kommentar, der forsvarer retssikkerheden som det højeste gode, som skal beskyttes mod de vilde veje af kunstig intelligens. For hvem har brug for Skynet, når man kan have sikkerhed, spørger han retorisk.
Kan vi stole på fremtiden?
Hvis Orwells ‘1984’ og Pixars ‘WALL-E’ havde en baby, der blev opdraget af danske skattemyndigheder, så har du måske en fornemmelse af den dystopi, vi potentielt kunne stå overfor. Men frygt ej! Med lovgivningsmøder på tegnebrættet ser det ud til, at fremtiden for dansk AI-lovgivning bliver sikrer end nogensinde – eller det håber vi da.
TL;DR (for lækkert til at læse)
Så, hvad har vi lært? Skatteforvaltningen holder deres AI-strategier så hemmelige, at end ikke James Bond kunne finde en vej ind. Politikerne er oppe i det røde felt, og ministeren lover bot og bedring. Imens sidder Danmarks borgere tilbage med spørgsmålet: Hvordan kunne vi leve uden at vide, at vores skattesystem muligvis er smartere end os selv?