21 millioner grunde til at tænke sig om
Det er ikke småpenge, professor Jesper Ryberg fra Roskilde Universitet er blevet betænkt med. Carlsbergfondet har netop sendt en bevilling på 21 millioner kroner hans vej. Formålet? At grave dybt i de etiske og retssikkerhedsmæssige hovedbrud, der opstår, når kunstig intelligens får en plads på bænken i retssystemet. Hvem havde troet, at AI og retsvæsenet kan være en så sprængfarlig cocktail!
Kan en algoritme kende forskel på ret og uret?
Forestil dig dette: Du står tiltalt i retten, og din skæbne bliver afgjort af en algoritme. Lyder det som et Black Mirror-afsnit? Ikke længere. AI bliver allerede brugt i retspraksis flere steder i verden – men spørgsmålet er, om vi skal være bekymrede, når dommeren måske ender med at være en computer med en potentiel bias-kode i bagagen.
Et forskningsprojekt med masser af kant
Rybergs projekt skal grave dybt i spørgsmål som: Kan AI være virkelig objektiv? Hvordan sikrer vi os, at retsprincipper som uskyldig indtil det modsatte er bevist, ikke ender som en fodnote i en teknisk manual? Det er tunge spørgsmål, men heldigvis har Carlsbergfondet sørget for, at der er penge nok til kaffe og hårdt arbejde.
AI som sagsbehandler – hvad kan gå galt?
Når vi lader AI tage del i retsplejen, åbner vi også døren for potentielle katastrofer. Tænk bare på bias i datasæt, fejlfortolkninger og manglende menneskelig empati. Men hey, det kan da være, at computeren er mindre tilbøjelig end et menneske til at falde i søvn under retssagen.
En toast til fremtidens retfærdighed
Carlsbergfondet tager med denne donation fat på noget af det mest presserende i vores digitaliserede tid: Hvordan skaber vi et retfærdigt system i en verden, hvor algoritmer får mere magt? En ting er sikkert: Vi skåler for Rybergs forskning – og krydser fingre for, at han finder svarene, før AI stævner os for bagtalelse!