AI afslører Platons hemmelige hvilested!
I en sensationel udvikling har forskere brugt kunstig intelligens (AI) til at dechifrere en antik papyrus, der afslører det præcise begravelsessted for den gamle græske filosof Platon. Denne skriftlige skat blev opdaget i de forkullede rester af Herculaneum, en by nær Pompeji udslettet af Vesuvs voldsomme udbrud i år 79 e.Kr.
Græsk filosofi møder high-tech
Gruppen bag opdagelsen, ledet af filosofforskeren Graziano Ranocchia fra Universitetet i Pisa, har brugt avancerede teknikker som infrarødt og ultraviolet optisk billeddannelse samt termografi for at tyde de beskadigede tekster, som nu er en del af samlingen på Det Nationale Bibliotek i Napoli. Så langt har forskerne formået at identificere over 1.000 ord fra teksten, der omhandler Platons liv og død.
Platon i haven – ikke overraskende, men stadig spændende!
En historisk bombe blev afsløret: Platon blev begravet i en have, der var reserveret til ham ved hans elskede Akademi i Athen. Selvom det var kendt, at han var begravet et sted på Akademiets område, har beliggenheden indtil nu været en gåde.
AI – Historiens nye detektiv
Det er ikke første gang, at forskere har brugt AI til at grave dybt i historien. Tidligere på året kunne AI afkode en anden skriftrulle, også beskadiget under udbruddet, der tilhørte Julius Cæsars svigerfar. Hvad mon de vil finde næste gang?
Nyt lys over Platons tidsrejser i slaveriet
Yderligere afkodninger af papyrusseksten har kastet nyt lys over en periode i Platons liv, hvor han blev solgt som slave – noget tidligere antaget sket i 387 f.Kr., men som faktisk skete mellem 404 og 399 f.Kr. Det bekræfter endnu en gang, at historien er alt andet end statisk, når den ses gennem AI’s linse.
Platon og den barbariske musiker: En filosofisk duet?
Nogen spekulerede i, at Platon havde en distinkt mangel på kærlighed til musikken fra en barbarisk musiker fra Thrakien – en særlig sjov lille anekdote fra de gamle tekster. Hvem vidste, at filosofer også kunne være musikkritikere?
Afslutningsvis: Ved at anvende AI på oldgammel tekst bringer vi historiske figurer som Platon tilbage i samtalen, og hvem ved, måske finder vi også ud af, hvad han foretrak til morgenmad!