Netflix ‘Tegner’ med AI
I en nylig dokumentar om et mord-for-leje plot, som rystede Canada i 2010, har Netflix taget skridtet ind i fremtiden – eller måske et skridt for langt? De har brugt billeder, der stærkt antyder at være AI-genererede eller -manipulerede, for at skildre hovedpersonen, Jennifer Pan, som den “boblende, glade, selvsikre og meget ægte” person, hendes skoleven Nam Nguyen beskrev.
AI’s Uhyggelige Fingeravtryk
Ved omkring det 28. minut i “What Jennifer Did”, kommer seerne ansigt til ansigt med billeder, der kunne give enhver AI-detektiv gåsehud. Vi taler om manglende hænder, ansigter så skæve, at Picasso ville være misundelig, objekter, der ser ud som de er flygtet fra en Dali-maleri, og en fortand så lang, at selv en vampyr ville føle sig utilpas.
Den Tynde AI-Grænse
Anvendelsen af generativ AI til at skildre en ægte person i en dokumentar om sand kriminalitet vil utvivlsomt få nogle øjenbryn til at danse limbo under bekymringens lavthængende skyer. Det er ikke første gang, vi ser virksomheder drage fordel af fiktivt, AI-genereret materiale til at krydre settingen. Husker nogen de strange, AI-genererede plakater i HBO’s “True Detective”?
Reality: Redigeret af AI?
Når teknologien griber ind i virkelighedens fortællinger, specielt i en historie om en person, som stadig sidder bag tremmer og først er berettiget til prøveløsladelse omkring 2040, bør alarmklokkerne ringe. Dette er ikke skabelsen af en fiktiv fortælling for underholdningens skyld; det er en manipulation af virkeligheden selv.
Hvorfor, Netflix, Hvorfor?
Det store spørgsmål er, hvorfor en streaminggigant som Netflix ville ty til sådanne metoder. Er det et spørgsmål om økonomi? Kreativ tørke? Eller måske et hemmeligt ønske om at pushe grænserne for, hvad der kan lade sig gøre med AI i underholdning? Uanset årsagen, står vi tilbage med en følelse af at have set for meget ind i fremtidens uklare krystalkugle.
En AI-tastisk Fremtid?
Med denne seneste udvikling står det klart, at vi kun har set begyndelsen på, hvordan AI kan ændre vores opfattelse af virkelighed versus fiktion i medieverdenen. Men én ting er sikkert – diskussionen om etisk brug af AI i sande krimihistorier er kun lige begyndt. Og mens vi griner (eller græder) over de sære AI-fejltagelser, kan vi ikke undgå at spekulere på, hvad fremtiden bringer. Vil AI’en blive den nye hovedrolle i retssalens drama? Kun tiden vil vise.
Den Ikke Så Langt Tandede Konklusion
Netflix’s flirten med AI-teknologien i “What Jennifer Did” sætter nye standarder – måske ikke de standarder, vi havde håbet på. Men i det mindste giver det os noget at tale om over kaffemaskinen… og måske nok en grund til dobbelttjekke vores selfies, før vi poster dem online, bare for at sikre, at vi ikke ser for AI-justerede ud.