Forestil dig et supercomputer-projekt så ambitiøst, at det får ethvert andet tech-projekt til at ligne et skole-IT-projekt. Ja, vi taler om Microsoft og OpenAI‘s seneste drøm – en gigantisk supercomputer kærligt døbt Stargate. Med en prisseddel, der kunne få selv de mest luftige tech-giganter til at klø sig i nakken – hold fast, $100 milliarder!
Hvorfor så meget ståhej?
Tænk på Stargate som den olympiske gud af AI’s supercomputere, med millioner af AI accelerators, der arbejder sammen om at løfte menneskehedens intelligens til det næste niveau. Og hvis du tror, dette lyder som noget fra en sci-fi roman, så er du ikke alene. Med et strømforbrug, der kan matche en lille stjerne, nemlig hele 5 gigawatt, er dette projekt så energikrævende, at selv den største amerikanske atomkraftværk ser genert ud ved siden af.
Det store spørgsmål: $$
Lad os være ærlige, med et budget, der er 100 gange større end opførelsen af et moderne datacenter, er det naturlige spørgsmål: “Hvor i alverden skal alle de penge komme fra?” Microsoft har allerede satset stort på OpenAI’s modeller, og det lader til at de er villige til at sprænge banken – igen. Men bliver Stargate endnu en drøm, eller bliver det virkelighed? Det er det spørgsmål, der får os alle til at bide negle.
En superrække af supercomputere
Dette er ikke første gang, Microsoft flirter med ideen om overnaturlige computerkræfter. De er ifølge rygterne undervejs med en anden supercomputer for fase fire af deres AI-samarbejde, planlagt til lancering i 2026. Men Stargate er den ultimative trumf – den største, den baddest, den mest energisultne supercomputer, de kunne drømme om.
Et GPU-behov på steroider
Med brug af Nvidias, AMDs og deres egne Maia 100 accelerators for at drive de nyeste GPT-modeller, må Microsoft’s indkøbsafdeling forberede sig på at købe ind som aldrig før. Skulle Stargate blive til virkelighed i dag, ville den kunne huse over 40.000 Nvidia-systemer, og prat om en shopping spree!
Energimæssige hovedbrud
At finde nok klimavenlig energi til at fodre denne titan uden at måtte sige farvel til grønne løfter, lyder som en næsten umulig opgave. Vil Microsoft’s ambition om at gå atomkraftvejen med små modulære reaktorer bære frugt? Eller vil de finde sig en Helion Energy fusionreaktor i julegave? Kun tiden vil vise.
Er det hele bare en drøm?
Affæren med Stargate er et perfekt eksempel på, at grænsen mellem fantasi og virkelighed i tech-verdenen kan være papirstynd. Sam Altman fra OpenAI er kendt for sine store drømme, men selv han må erkende, at ikke alle drømme nødvendigvis bliver til virkelighed. Måske Stargate forbliver i fantasiverdenen, måske ser vi den blive til virkelighed. Uanset hvad, så er det en spændende tid at være vidne til.
I mellemtiden sidder vi alle nysgerrigt klar, spændte på at se, hvad fremtiden bringer, mens vi dagdrømmer om et liv, hvor supercomputer-kæmper som Stargate er daglig kost. Hold øjnene åbne, hvem ved, måske bliver Stargate virkelighed før vi ved af det!