Meta siger nej tak til EU’s frivillige AI-retningslinjer
I en overraskende, men måske ikke helt uventet udvikling, har Meta netop afvist at underskrive EU’s frivillige kodeks for kunstig intelligens med et rungende “nej tak”. Virksomhedens globale affærschef, Joel Kaplan, erklærede på LinkedIn, at “Europa er på vej ned ad den forkerte sti med AI” – en udtalelse, der får en til at tænke på, om Mark Zuckerberg sidder i et hjørne og ruller med øjnene over endnu flere EU-regler.
Hvorfor Meta trækker stikket
Ifølge Meta introducerer kodekset en række juridiske usikkerheder for modeludviklere og går langt ud over rammerne af AI-loven. Det er lidt som når din mor ikke bare beder dig rydde dit værelse, men også kræver en detaljeret plan for, hvordan du vil holde det rent de næste fem år. Meta mener simpelthen, at EU’s ambitioner er for vidtrækkende.
OpenAI hopper med på vognen
Mens Meta siger fra, har OpenAI allerede annonceret, at de har til hensigt at underskrive aftalen. Det er lidt som at se to børn i skolegården, hvor den ene nægter at følge lærerens nye regler, mens den anden ivrigt rækker hånden op for at være klassens duks. EU lokker med reducerede administrative byrder og øget juridisk sikkerhed for dem, der skriver under.
AI-loven træder snart i kraft
Den 2. august træder AI-lovens regler i kraft, hvilket kræver, at udbydere af generelle AI-modeller skal være transparente omkring træning og sikkerhedsrisici for deres modeller og overholde EU’s og nationale ophavsretslove. Virksomheder, der overtræder AI-loven, kan blive idømt bøder på op til syv procent af deres årlige omsætning – et beløb, der selv for Meta ville kunne mærkes på bundlinjen.
Europæisk innovation i fare?
Kaplan udtrykker bekymring for, at EU’s banebrydende AI-regelbog vil bremse udviklingen af frontlinjemodeller i Europa og hæmme europæiske virksomheder, der overholder blokens regler. Disse bekymringer lyder som et ekko af et brev underskrevet af mere end 45 virksomheder og organisationer sidste måned, herunder Airbus, Mercedes-Benz, Philips og ASML, der opfordrede EU til at udskyde implementeringen af AI-loven i to år.
USA vs. EU: Reguleringskontrasten
Mens EU stramme skruen på AI-reguleringen, går USA i den modsatte retning. Trump-administrationen fjerner aktivt sådanne forhindringer, og Meta – som tidligere har fået milliardstore bøder under EU’s reguleringslandskab – har tilsyneladende valgt side i denne teknologiske koldkrig. Det er lidt som at se en teenager, der flytter ind hos den forælder med de færreste regler efter en skilsmisse.
Mens vi venter på at se, om flere tech-giganter følger Metas eksempel, står ét klart: Kampen om AI’s fremtid er i fuld gang, og slagmarken er reguleringslandskabet mellem verdens største økonomier. Spørgsmålet er bare, om Europa ender som AI-udviklingens strenge forælder, ingen vil lege hos.