Så du tror, du kan undgå AI?
Lad os være ærlige: Kunstig intelligens er her for at blive. Da AI for alvor begyndte at brage ud i nyhedsmedierne, kastede mange sig straks over ChatGPT. Med ChatGPT kan du spørge om alt fra kostplaner til ferierejser og få svar, der lyder skræmmende menneskelige. Men ifølge Professor Søren Hauberg fra DTU, er ChatGPT det mindst interessante i hele udviklingen. Det er endnu uklart, hvilket konkret problem den løser, og hvor pålidelig den egentlig er.
Det bliver svært at undslippe AI’s snigende tilstedeværelse. Søren Hauberg understreger, at AI nu er gået fra ingeniørernes værktøjskasse til den almindelige forbrugers dagligdag. Og hvad betyder det så? Jo, lidt af hvert.
Velkommen til fremtiden, min ven
Hvis du kigger rundt, vil du opdage, at AI allerede er overalt. I vores smartphones, hvor den hjælper med at reducere baggrundsstøj, når vi taler med svigermor. Ifølge Hauberg kommer vi snart til at sige farvel til keyboards og mus.
Forestil dig en verden, hvor du bare kan tale med din robotstøvsuger og få den til at støvsuge klokken 10, når du går på arbejde. Det er ikke længere en fjern fremtid – det sker snart.
Når AI bliver livsnødvendig
Mange spår, at AI vil revolutionere alt – fra kræftforskning til fødevareproduktion. Søren Hauberg er optimistisk: “Vi mennesker har svært ved at finde mønstre i store mængder data, og her kan AI virkelig gøre en forskel”. Så ja, AI kan måske endda være nøglen til at løse kræftens gåde og andre komplekse sundhedsproblemer.
Et kig i spejlet: Menneskerne bag AI
Selvom fremtiden med AI virker lys, advarer Hauberg om de potentielle farer. “Er jeg bange for AI? Nej, men jeg er skidebange for de mennesker, som driver AI’en,” siger han. Han nævner eksempler som Facebooks langsomme reaktion på hadbeskeder, der ledte til folkedrab i Myanmar. Hauberg påpeger, at det yra væsentligt at samfundet kommer frem til, hvilke værdisæt AI-systemerne skal have – og her skal der lovgivning til.
Men hvor står vi så? Vi er fanget mellem entusiasmen over de uanede muligheder og frygten for de potentielle faldgruber. Lad os håbe, at vi som samfund er klar til at tage ansvar og forme AI’s fremtid på en måde, der gavner os alle.
Så nej, du slipper ikke uden om kunstig intelligens – men måske, bare måske, kan vi alle sammen få det bedste ud af det.