Digitale Doppelgængere: Når de Afdøde “Vender Tilbage”
I en verden, hvor teknologi og tradition mødes, har Kina været vidne til en ny måde at ære de afdøde på under den årlige tomb-sweeping festival. For en slik – eller nærmere bestemt 20 yuan (knap 19 danske kroner) – kan sorgfulde sjæle nu skabe bevægende digitale avatarer af deres kære. Ja, du læste rigtigt: For mindre end en stor café latte kan du få Bedstemor til at blinke til dig fra det hinsides.
“Mit Digitale Barnebarn” – En Sang fra Graven
Den taiwanske sanger Bao Xiaobai tog denne teknologi til et nyt niveau ved hjælp af AI for at “genoplive” sin 22-årige datter i form af en video, hvor hun synger fødselsdagssang. Med kun tre sætninger af hendes stemme optaget, tog denne labor-of-love ham over et år. Baos venner kan mene, han har mistet forstanden, men Bao svarer blot, “Jeg vil høre hendes stemme igen.” Hvem vidste, at fremtidens musikhits kunne komme fra det hinsides?
Det Digitale Menneske Marked Boomer
Som om streaming ikke var nok, har Kinas livestreamers fundet en ny brug for AI: at skabe digitale kloner af sig selv. Med en industri værdiansat til astronomiske 12 milliarder yuan i 2022, og med forventninger om, at dette tal vil firedobles inden 2025, kan vi snart se digitale tvillingefestivaler i stedet for de traditionelle familiemøder. Forestil dig at sende din digitale klon til familiesammenkomsten, mens du selv tager en velfortjent lur.
Et Sidste Farvel, eller…?
Teknologiselskabet SenseTime’s stifter, Tang Xiao’ou, formåede endda at levere en tale til sit eget firma efter sin død, takket være en digital klon trænet på hans stemme og ansigtstræk. Det er som en bizarre episode af Black Mirror, blot uden Netflix-abonnementet.
Moderne Mirakler eller Digitale Dilemmaer?
Med over 600 familier, der allerede har fået “gjenforenet” sig med deres afdøde i år alene, virker det som om himlen (og Kina’s AI-teknikere) er grænsen. Men når gamle videoer af afdøde berømtheder bringes til live for at sige “Jeg har faktisk aldrig rigtig forladt jer”, er det klart, at ikke alle applauserer fra sidelinjen. Især ikke de efterladtes familier, som i nogle tilfælde føler deres sår blive revet op på ny.
Juridisk Set i en Gråzone
Mens visse jurister i Kina råber op om behovet for lovgivning mod denne form for “mental smerte” for de efterladte, synes Kinas digitale pionerer at eksperimentere hurtigere, end lovændringer kan følge med. Så hvad bliver det næste? Digitale genfødsler til hvert familiemedlem? Kun tiden (og AI) vil vise det.
Så næste gang du besøger bedstefars grav, så husk, at han måske snart blinker tilbage til dig – digitalt, vel at mærke. Velkommen til fremtidens måde at mindes og måske knap så meget “hvile” i fred på.