Chippen falder ikke langt fra Stammen
I en verden, hvor gen AI’s slagsmål mellem USA og Kina minder om en intens ping-pong kamp, står det klart, at chipkvalitet og tilgængelighed bliver afgørende for, hvem der ender med pokalen. Mens Nvidia nyder sit øjeblik i rampelyset på aktiemarkedet, sidder Kina lidt tilbage i bussen uden sin egen version af OpenAI. Det ser ud til, at de har brug for lidt mere end bare lykke for at indhente.
Manglen på En Kinesisk Sværvægter
Med gigantiske teknologifirmaer og startups spredt over hele Kina, kunne man tro, at en dominerende gen AI-spiller ville dukke op som en panda ud af tågen. Men ak, ingen har endnu taget titlen som Kinas svar på OpenAI. Det efterlader nationen bagud i den digitale støv fra USA’s AI-superstjerner som Microsoft, Google og Amazon, hvor sidstnævnte lige har pumpet hele 2,7 milliarder dollars ind i Anthropic. For sent til festen prøver Kina desperat at spille catch-up.
En Mismatch af Investment
Når det kommer til investeringer, er USA den ubestridte heavyweight champion, idet gen AI-startups slugte næsten halvdelen af de 42,5 milliarder dollar, der blev investeret globalt i AI-virksomheder sidste år. I modsætning her til sad Kina tilbage med småpenge — kun 2 milliarder dollars via 68 aftaler, et dramatisk fald fra året før. Dette rejser spørgsmålet: Kan man virkelig skabe en AI-revolution på et budget?
Den Ukronede Konge: Ernie Bot
Mens USA fejrer deres AI-successer, har Kina ikke ligget på den lade side. Baidus Ernie Bot, en ChatGPT-konkurrent, nåede 100 millioner brugere inden årets udgang, efter sin lancering i august 2023. Det svarer nogenlunde til at fylde 1.000 digitale fodboldstadioner til randen med AI-entusiaster. Samsung planlægger endda at integrere Baidus Ernie AI i deres nye Galaxy S smartphones, mens Apple overvejer at gøre iPhone 16 til en trojanerhest for kinesisk gen AI-teknologi.
Teknologiske Twists og Amerikanske Restriktioner
Men i denne tech tango mellem supermagterne er USA’s restriktioner på eksport af høj-ende AI-chips en næve i ansigtet på Kinas fremskridt. Med et marked domineret af Nvidia, søger Kina efter hjemmelavet håb i form af alternativer fra SMIC eller Huawei. Men selv Huawei’s forsøg på at udfordre Nvidia minder mere om en David mod Goliat kamp, nu hvor eksportkontrol truer med at skære dem fra de mest avancerede design til produktion.
Kina Kryber Fremad
På trods af disse udfordringer har Kina vist noget fremdrift, særligt inden for computer vision. Og lad os ikke glemme det “ægte killer app” for gen AI, som Triolo nævner, vil være virksomheder, der er villige til at smide penge efter teknologien for at forbedre deres drift. Så mens Alibaba integrerer AI i sit e-handelsimperium, og Huawei udvikler branchetilpassede AI-løsninger, må resten af verden vente i spænding for at se, hvad fremtiden bringer i denne globale AI dyst.