AI: Din nye bedste ven eller din vikar?
I en verden, hvor robotterne langsomt men sikkert overtager vores job, har en japansk forfatter vendt krisen til noget positivt. Rie Kudan, den stolte vinder af Akutagawa Prisen – Japans mest prestigefyldte litteraturpris – lader os vide, at generativ kunstig intelligens ikke kun er her for at stjæle spotlightet, men også for at polere det!
Sidder du fast? Spørg AI om hjælp!
Forestil dig at sidde fast på side 43 i din roman. Intet problem, for Kudan viser vejen! Kun en ud af de 144 sider i hendes prisvindende værk blev skabt med hjælp fra ChatGPT. Denne beskedne brug af AI til at pifte en dialog op er måske fremtiden for forfatterblokader. Så næste gang din hovedperson mangler sass, ved du, hvad der er at gøre.
Dialog med en forskel
I hvad der kan være den mest berømte samtale med en maskine i japansk litteratur, udforsker Kudans hovedperson, en arkitekt, essensen af sprog gennem en snak med et AI-system. AI’s svar? Uddannelsesmæssigt – og let fornærmet over antydningen om, at den ikke kunne læse. Et friskt pust eller blot en reminder om, at stil nogle gange trumfer substansen? Amazon anmeldelser er delte.
Arkitektur, Almodóvar og AI
Vores talentfulde forfatter tager inspiration fra vidt forskellige kilder, fra Pedro Almodóvars film til Yukio Mishimas skrifter. Men det stopper ikke her; AI bliver rost for sit potentiale til at udvide kreativiteten, selvom den japanske lovgivning stadig famler i blinde efter en regulering af denne nye medskaber.
Virksomheder og AI: En japansk romance
I Japan er flirt med AI langt fra begrænset til litteraturen. En undersøgelse viser, at et overvældende flertal af store virksomheder benytter sig af AI til dokumenthåndtering og avancerede applikationer. Måske er det kun et spørgsmål om tid, før virksomhedsledere begynder at vinde litteraturpriser?
Litteratur og AI: Ny frontlinje
Mens Europa kæmper med at indføre lovgivning omkring kunstig intelligens, tager Japan et skridt videre og tillader værker genereret af AI at konkurrere i prestigefyldte litterære konkurrencer. Dog skal der en menneskelig redaktør til at pudse værket af. Det lyder som starten på et smukt venskab mellem menneske og maskine.
Den ubesvarede mail: Skal AI også svare på din korrespondance?
Som afslutning, hvis AI nu kan skrive prisvindende litteratur, hvor længe går der så, før det kan tage sig af vores daglige emails? Forestil dig aldrig mere at skulle bekymre dig om den perfekte formulering til en udsat deadline. Måske er det tid til at give AI et kursus i email-etikette – eller bare nyde, at stilen nogle gange rent faktisk kan trumfe substansen.