Europas Fremtidens Kampfly – Klar til at Surfe på AI-Bølgen
Forestil dig jagerfly, der ikke bare flyver på himlen, men er indhyllet i kunstig intelligens (AI) og arbejder sammen som én stor, velkoordineret symfoni. Europas Future Combat Air System (FCAS) sigter mod at gøre netop dette til virkelighed i 2040’erne.
AI-Fosterfamilie
Et konsortium bestående af Tyskland, Frankrig og Spanien – med Belgien som observatør – lover, at de første luftdygtige demonstratorer vil flyve inden årtiets udgang. Disse futuristiske fly nøjes ikke med at flyve; de vil ændre måden, vi forstår luftkamp og krigsførelse på. Hovedingrediensen? Kunstig intelligens.
Trofast Selskab
FCAS vil benytte sig af “loyale wingmen” – droner, der følger de bemandede fly som trofaste sidekicks. Disse droner vil ikke bare hænge ud og tage selfies; de vil indsamle data, tilføre ekstra ildkraft og forstyrre fjendens forsvar. Og det bedste? Du behøver ikke engang bekymre dig om at styre dem manuelt fra cockpittet.
Altid Online
Med hjælp fra Onur Deniz’s firma, NeuralAgent, vil FCAS-dronerne bruge AI til at sikre konstant dataflow mellem alle systemets komponenter. Disse små AI-agenter opererer autonomt og taler med hinanden via kanaler som optiske, smalbåndsradioer eller endda infrarød. De bygger deres egne netværk selv i de mest blackout-tunge kampzoner. Hvor sejt er det lige?
Piloter? Mere som Missionsledere!
Hvis du troede, at piloten i cockpittet ville sidde fastnaglet til joystick og throttle, så tro om igen. Airbus’ chefingeniør, Thomas Grohs, siger, at piloter vil blive mere som missionens maestroer, der dirigerer både bemandede og ubemandede enheder fra deres højteknologiske orkestergrav. Faktisk kan flyet flyve helt af sig selv, så piloten kan fokusere på den overordnede mission. Taler vi om multitasking på højeste niveau eller hvad?
Killer Robots? Nok Ikke Lige Snart
Selvom nogen frygter, at disse nye AI-drevne droner kunne udvikle sig til skræmmende selvkørende dræberrobotter, forsikrer Grohs, at autonome beslutninger ikke nødvendigvis er dårligere end menneskelige. Og selvom systemerne som udgangspunkt ikke er programmeret til at slå ihjel på egen hånd, kunne fristelsen til at “flippe en software switch” i kampens hede måske være stor. Lad os håbe, at AI har læst “Ikke gå” skiltet ved det røde lys.
Glem Terminator; Europas næste kampfly handler om samarbejde, innovation og bruge AI på måder, vi kun kunne drømme om for et par år siden. Så svæver vi med på AI-bølgen – og måske gør vores jagerfly også.