En digital klode for klimaforudsigelser
Den Europæiske Kommission har netop lanceret den første version af Destination Earth (DestinE), en avanceret AI-simulator, der sigter mod at forbedre præcisionen af klimaforudsigelser. Denne model er designet til at tackle fremtidens udfordringer, som vi aldrig før har kunnet forudse.
To modeller, en mission
Den første version af DestinE inkluderer to modeller: en for ekstreme vejrbegivenheder og en anden for klimaændringstilpasninger. Disse modeller vil overvåge, simulere og forudsige Jordens klima i ekstrem detalje. Ifølge EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, giver DestinE os muligheden for at observere miljøudfordringer på en helt ny måde.
Supercomputere til undsætning
DestinE er drevet af Europas højtydende computere (EuroHPC), inklusive LUMI supercomputeren i Finland. Ved at kombinere supercomputerkraft med AI har udviklerne øget datahastighederne markant. “Denne første fase viser, hvor meget vi kan opnå, når Europa samler sin videnskabelige ekspertise og sin enorme supercomputerkraft,” udtalte Vestager.
En fuldstændig digital tvilling af Jorden
Vil du teste, hvordan en hedebølge vil påvirke fødevaresikkerheden? Eller om en storm vil oversvømme en bestemt by? Eller måske finde de bedste steder at placere din vindmøllepark? Alt dette bliver muligt med den digitale tvilling af Jorden. Modellen trækker på et enormt datahav fra satellitter som EU’s Copernicus-program samt IoT-sensorer på jorden og masser af offentlig data.
En rejse fra hav til skov
For at færdiggøre den digitale tvilling af Jorden vil fremtidige versioner inkludere data fra havene, byerne, skovene – kort sagt alle steder på vores planet, som forskere kan analysere. Den oprindelige lancering af DestinE fandt sted tilbage i 2022, og mere end €300 millioner er blevet afsat til at bygge den digitale tvilling.
Phase-2 og fremtiden
Dagens lancering markerer afslutningen på den første fase og starten på anden fase, hvor hver fase modtager over €150 millioner i finansiering. Finansiering til tredje fase afhænger af vedtagelsen af det endelige Digital Europe program 2025-2027, som i øjeblikket er under udarbejdelse.
Europæisk pionerarbejde, men ikke alene
EU er langt fra den eneste organisation, der arbejder med denne type teknologi. I marts afslørede Nvidia sin egen digitale tvilling af vores planet kaldet Earth-2. Ifølge chip-giganten bruger Taiwans regering allerede modellen til bedre at forudsige, hvornår tyfoner vil ramme land.