Et blåligt oprør i supermarkedets avishylde
Et sjældent syn mødte briterne i dag: En mur af blå avissider. Uanset om de købte deres aviser i Tesco, den lokale kioskejer eller online, stod meldingen klart på tværs af forsiderne: “MAKE IT FAIR.”
Hele den britiske medieindustri, fra The Guardian til Daily Mail, er gået sammen om en fælles protest mod regeringens forslag, der kan få katastrofale konsekvenser for copyright-lovgivningen. Kampagnen “Make It Fair” advarer om, at kreative værker som artikler, bøger, musik og film risikerer at blive udnyttet af kunstig intelligens uden skaberens samtykke eller betaling.
Kreative kræfter modsætter sig AI-overgreb
Bag kampagnen står ikke kun de store aviser, men også forfattere, musikere og andre kreative fagfolk. Over 1000 musikere, inklusive ikoner som Kate Bush og Damon Albarn, har sågar udgivet et tavst protestalbum under titlen “Is This What We Want?” for at understrege pointen. Alt sammen i en samlet modreaktion mod regeringens “text and data mining”-forslag.
Gennemhullet copyright-forslag
Forslaget indebærer, at kunstig intelligens kan træne på beskyttede værker uden eksplicit tilladelse, medmindre skaberne aktivt fravælger sig det. Men kritikere kalder modellen urealistisk og advarer om, at det kun vil føre til omfattende “tyveri” af værker. Kampagnen kræver derfor, at AI-virksomheder mødes af de samme krav som alle andre brancher: Hvis de vil bruge andres indhold, så skal de også betale for det.
Kreative erhverv under trussel
Storbritannien skal ifølge eksperter passe på med ikke at skyde sig selv i foden. Det kreative landskab i landet er vurderet til en værdi af over 152 milliarder dollars. En svækkelse af copyright kan ikke alene true medier og kunstnere, men på sigt også briterne selv, som muligvis står over for et landskab fyldt med maskinproduceret, indholdsløst fluff.
“Vi støtter AI, men…”
Selv BBC har i dag udtalt, at regeringens forslag er “upraktisk” og kan skade briternes intellektuelle ejendom. “Vi støtter ambitionen om at vækste både det kreative og teknologiske område,” sagde en BBC-repræsentant, “men ikke hvis det kræver, at vi underminerer vores stærke copyright-system.”
Hvornår begynder det næste kapitel?
Den offentlige høringsperiode om lovforslaget sluttede i dag. Der er endnu ingen klar tidslinje for, hvornår regeringen tager den endelige beslutning. Men ét er sikkert: De blå forsider og den kollektive kampånd vil med garanti komme til at vække opsigt. Som News Media Association har udtalt: “Tech-branchen har brug for os, lige så meget som vi har brug for en retfærdig aftale. Det er tid til at gøre det fair.”
Så næste gang du støder på en blå newspaper-mur, husk: Det handler ikke bare om ord – det handler om retten til at eje dem.