Kunstig intelligens rykker ind på Roskilde Festival
Når Roskilde Festival i morgen åbner for pladsen med de store scener, samles mange tusinde mennesker samme sted. Omkring 130.000 mennesker deltager i alt på Roskilde Festival. Det kræver naturligvis en god portion logistik at sikre, at ingen ender med at danse kind mod kind – selvom det rent teoretisk kunne være hyggeligt.
AI holder styr på folkemængderne
Med så mange mennesker er det vigtigt for festivalen, at gæsterne spredes godt ud på pladsen, så oplevelsen bliver tryg og behagelig. Morten Therkildsen, sikkerhedschef på Roskilde Festival, siger:
– Vi går meget op i at sikre, at når folk bevæger sig fra et punkt til et andet, at de så kan bevæge sig, hvor det er rart og behageligt. Vi har nogle planer for, hvordan vi udfylder scenerne ordentligt. Og det er altid en udfordring at få det på plads.
Og her kommer kunstig intelligens ind i billedet. Sammen med nogle elever fra Danmarks Tekniske Universitet tester festivalen nu, hvordan de med kameraer og AI kan få bedre styr på fordelingen af mennesker på pladsen.
Hvordan AI kan gøre en forskel
Helt konkret har Roskilde Festival sat kameraer op ved bestemte steder på pladsen, som for eksempel Arena-scenen, fællesarealernes rockstjerne. Ved hjælp af disse kameraer kan AI analysere, hvornår scenen bliver fyldt op, hvordan folk går, og hvordan de fordeler sig. Denne information kan sikkerhedsfolkene bruge til at forbedre festivalpladsens indretning året efter.
– Jo mere, vi bliver enige med den rapport, vi får fra kunstig intelligens, desto mere vil vi på sigt kunne gøre det nemmere for os selv. siger Morten Therkildsen. Men han tilføjer også hurtigt, at det nok vil tage nogle år, før man helt kan sige farvel til de menneskelige processer.
Et strejf af big data og anonymisering
Udover AI benytter Roskilde Festival sig også af anonymiseret big data. Festivalen kan få anonymiserede oplysninger om de deltagere, der henter Roskilde Festival-appen og siger ja til at blive tracket. Det giver festivalen en fornemmelse af, hvor folk befinder sig, men det er et stort arbejde at analysere det manuelt.
– Så nu når vi begynder at være et sted, hvor AI faktisk kan hjælpe os, så er det et værktøj, som jeg synes bliver interessant at kigge ned i, siger Morten Therkildsen.
AI kan også måle humøret
En tidligere test med AI involverede måling af gæsternes humør. Humøret spiller nemlig en rolle for, om det er nødvendigt at lave ændringer på festivalpladsen.
– Hvis gæsterne nu går langsommere og tættere, end vi tænkte, de skulle, så er det jo ikke et problem, hvis de er glade. Men hvis folk er utilfredse, skal vi kigge på det, siger Morten Therkildsen. Men lige nu er det ikke et system, festivalen benytter sig af, da de er både tunge og dyre.
Så selvom vi ikke helt kan overlade Roskilde Festival til skynet endnu, så er AI i hvert fald på vej til at gøre vores festivaloplevelse både tryggere og mere behagelig – og hvem ved, måske også lidt sjovere?