Kan AI blive dyrenes sprogforståelse?
Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan din ko, dit gris eller dine kæledyr egentlig har det, så lader det til, at kunstig intelligens står klar med svaret. Et nyt og banebrydende studie fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet har vist, at vi med avancerede AI-modeller måske er tættere på at knække dyrenes følelseskode end nogensinde før.
Fra brølen til følelser
Ved at analysere de akustiske mønstre i lydene fra syv forskellige hovdyr – herunder køer, grise og vildsvin – har forskerne trænet en machine-learning model til at tolke følelser med en nøjagtighed på hele 89,49 %. Det betyder, at AI ikke bare hører en brølen fra en gris, men også kan vurdere, om den føler glæde, stress eller noget helt tredje.
Grise, der griner, og køer, der klager?
Du behøver altså ikke længere at tolke din gris’ lyde på må og få. Med denne teknologi kan vi nu skelne mellem positive og negative følelser – også kaldet følelsesmæssig valens – og det med stor præcision. Næste gang køerne i stalden bræger, kan vi potentielt få en bedre forståelse for, om det handler om savnet af friskt græs eller tilfredsheden ved at se solen igen.
AI’s nye job: Dyrenes psykolog
Mens det hele lyder som en side fra en sci-fi-roman, kan teknologien faktisk få enorm betydning. Den kan hjælpe landmænd med at give dyrene bedre forhold, forskere med at forbedre dyrevelfærd og – hvem ved – måske en dag hjælpe os alle med at forstå, hvad vores kæledyr tænker eller føler. Tiden hvor vi spørger os selv “Hvad tænker min hund mon på?” kan snart være forbi.
Hvem siger, teknologi ikke kan have et hjerte?
Så næste gang du hører om kunstig intelligens, der overtager job eller skriver romaner, så tænk også på dens potentiale til at hjælpe vores firbenede venner. Ja, AI kan lyde som koldt og logisk beregnende teknologi, men hvem havde troet, at den kunne hjælpe os med noget så varmt som at forstå dyrs følelser?