AI: Politiets Nye Våben eller Etisk Minefelt?
I en digital tidsalder, hvor kriminelle skjuler sig bag skærme og kodeord, slår teknologien igen! Regeringen overvejer at udstyre politiet med en kunstig intelligens (AI), der kan skabe overgrebsmateriale. Ja, du læste rigtigt – og det er ikke science fiction!
AI-kunst: Picasso eller Pinocchio?
Det lyder som noget fra en futuristisk krimiserie, men realiteten kan være mindre glitrende. For at komme ind i lukkede netværk skal politiet muligvis skabe fiktive billeder. Juraprofessor Hanne Marie Motzfeldt ser dog en ‘reel risiko’ for, at AI’en skulpturerer billeder, der ligner virkelige børn – et potentielt stort etisk gråt område!
Algoritmer med God Fantasi
Rikke Gade, en AI-ekspert, ser dog lidt lysere på sagen. Hun forsikrer, at chancen for, at AI kreerer identiske billeder af rigtige personer, er ”utrolig lille”. Som hun siger, AI bygger ikke et billede som en klodset mosaik, men skaber noget helt nyt fra bunken af eksempler!
Mellem Hammer og Ambolt
Politiet står stadig uden en solid garanti for, at de AI-skabte billeder ikke ved et uheld kan ligne virkelige børn. Lars Mortensen fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) indrømmer, at sandsynligheden er lille, men ikke umulig. Peter Hummelgaard beskriver det som en “relevant etisk diskussion”, men også som et nødvendigt onde for at få fat i de rigtige banditter.
Afpresser Bitcoin også den Digitale Moral?
Mens AI kan være et kraftfuldt værktøj, er det også noget, der bør håndteres med omhu. Som politiet forsøger at bekæmpe det stigende antal sigtelser for besiddelse af børnepornografisk materiale, må vi spørge os selv: Er vi klar til at udnytte denne teknologi, eller ender vi med at give AI’en en kunstnertilværelse den slet ikke har bedt om? Én ting er sikkert: Det er en disruptiv force i kampen mod kriminalitet!