Meta satser på atomkraft i jagten på AI-energi
Meta har netop taget et opsigtsvækkende skridt mod at sikre strømforsyningen til sine voksende AI-datacentre: atomkraft. Virksomheden har lanceret en request for proposals for at finde samarbejdspartnere blandt udviklere af atomkraftværker. Det handler ikke bare om grøn energi – det handler om ren overlevelse i den energikrævende AI-kapløb.
1 til 4 gigawatt energi – ingen små ambitioner
Meta leder efter mellem 1 og 4 gigawatt ny atomkraftkapacitet. Det er energi nok til at drive millioner af hjem – eller en uendelig række AI-algoritmer og databehandling. Målet? De første reaktorer skal være i drift i starten af 2030’erne.
Fra store reaktorer til SMR-teknologi
Meta holder alle muligheder åbne og undersøger både traditionelle atomreaktorer og den hypede Small Modular Reactor (SMR)-teknologi. Disse kompakte reaktorer lover lavere omkostninger og hurtigere implementering, men de er stadig på tegnebrættet og forventes først at være kommercielt klar i næste årti.
Del regningen og kammeratskabet
I en branchekendt stil tilbyder Meta at dele opstartsudgifter og forpligte sig til at købe energi fra reaktorerne, når de engang er oppe og køre. Denne fremgangsmåde kan være nøglen til at få regulatoriske og samfundsmæssige vinde til at blæse i virksomhedens retning.
Big Tech rykker ind i atomindustrien
Meta slutter sig til giganter som Amazon, Google og Microsoft, der allerede har lavet aftaler om at bruge atomkraft til at understøtte deres datacenterbehov. Microsoft har eksempelvis sikret energi fra Three Mile Island, og Google arbejder med Kairos Power om små reaktorer.
En dyr, men nødvendig kalkule
Selvom atomkraft lyder som en fremtidssikret løsning, er virkeligheden kompleks. USA’s første nye atomreaktor i årtier gik online i 2023 – hele syv år forsinket og $17 milliarder over budget. Meta går ind i en udfordrende arena, hvor både tid og penge kan blive ustabile variabler.
Kan AI gøre atomsektoren sexet?
Med AI’s eksplosive energibehov har Big Tech måske fundet en uvant ven i atomindustrien. Skal vi snart se en atomkraft-renæssance? Hvis Meta og co. får succes, kan Silicon Valley i hvert fald blive bannerfører for den grønne og stabile energi, vi alle drømmer om – og måske gøre atomkraft cool igen.