Kan AI redde hjernen?
Hver femte dansker bliver på et tidspunkt ramt af et stroke, og det kan føre til både alvorlige handicaps og endda være dødeligt. Faktisk er stroke den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. Men nu er et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet klar til at tage kampen op – med kunstig intelligens som våben.
Hjernehelbred møder højteknologi
Stroke rammer hårdt og ofte uventet, men hvad hvis vi kunne forudse risikoen og forebygge slaget, før det rammer? Det er præcis, hvad forskere i Aalborg vil undersøge. De har allieret sig med både erhvervslivet og det frivillige Danmark for at udvikle AI-baserede løsninger, der måske en dag kan redde tusindvis af danskere fra livsændrende konsekvenser.
Forebyggelse i topform
Den kunstige intelligens skal trænes til at spotte tidlige advarselstegn, som ellers let kan overses. Forestil dig en AI, som bliver din personlige sundhedsvagt – altid på udkig efter små signaler fra din krop, der kan afsløre en forestående fare. Ret sejt, ikke?
Men har AI en humoristisk sans?
Vi kan selvfølgelig kun håbe, at den kunstige intelligens ikke begynder at uddele gymnasie-korrektur på vores livsstilsvalg undervejs. „Måske skulle du overveje lidt mindre smør på leverpostejen?‟ – tak, AI, men nej tak. Skulle det dog redde vores hjerner, er det nok en pris, vi er villige til at betale.
Vejen frem
Projektet er stadig i de tidlige faser, men ambitionerne er store. Hvis alt går som håbet, kan Danmark blive frontløber inden for AI-drevet stroke-forebyggelse. Så måske kan vi i fremtiden sige „Hej AI, farvel stroke‟ – og det lyder da som en fremtid, vi alle kan leve med.