Kinas AI-plan: Dominans med en snert af desperation
Siden 2017 har det kinesiske kommunistparti (CCP) haft en ambitiøs plan om at dominere det globale AI-landskab. Målet var at gøre Kinas virksomheder til de førende inden for generativ kunstig intelligens. Men lanceringen af OpenAI’s ChatGPT i efteråret 2022 satte en kæp i hjulet for Beijing og afslørede, at USA stadig leder AI-kapløbet. Men der er ingen garanti for, at USA’s forspring vil vare evigt.
Kina: En stormagt på AI-området, om ikke andet
Selvom censurkrav muligvis vil bremse Kinas AI-udvikling og begrænse kommercialiseringen af indenlandske modeller, vil det ikke forhindre Beijing i at drage nytte af AI, hvor det passer dem. Xi Jinping ser teknologi som nøglen til at ryste Kina ud af sin økonomiske dvale. Og selvom Kina måske ikke slår USA i AI-kapløbet, kan det stadig få en voldsom geopolitisk indflydelse som en tæt efterfølger.
Social Stabilitet via AI: En drøm eller mareridt?
CCP planlægger at bruge AI til at forme virkeligheden og stramme grebet om magten internt i landet. Dette skal ske gennem politisk undertrykkelse, overvågning og kontrol af dissens. Ifølge Kinas Statsråd vil AI kunne “forstå gruppeadfærd og psykologiske ændringer i tide”, hvilket skal “løfte evnen og niveauet for social regeringsførelse og spille en uundværlig rolle i at opretholde social stabilitet”.
Kotelet AI med kinesiske smagsnoter
Mens ChatGPT og andre store sprogmodeller drager på massive datamængder fra hele internettet, fodrer Beijing deres AI med “information, der fremmer positiv social konstruktion”. Dette betyder, at kinesiske chatbots muligvis vil undgå at afsløre ubehagelige sandheder, som kunne ryste CCP’s greb om magten.
Geopolitisk skak: Kina spiller for kontrol
Kina kan meget vel bruge AI til at eksportere censur og kontrol til andre autoritære regimer. Allerede nu er kinesiske AI-virksomheder, som den statsejede iFlytek, underlagt sanktioner fra USA for deres rolle i at overvåge Uyghur-befolkningen i Xinjiang. For regimer, der ønsker at dominere deres samfund, vil teknologier, der muligvis ligger generationer bag en amerikansk pendant, stadig være yderst værdifulde.
Dette er et vendepunkt i den globale informationskrig. Mens sociale medier har isoleret folk i alternative virkeligheder, kan AI tage dette til nye højder. Den digitale gardin, som AI kan opbygge i vores forestillinger, vil være langt mere uigennemtrængelig end jern, hvilket gør det umuligt for samfund at samarbejde om en fælles fremtid. Beijing er klar over dette og udnytter allerede denne magt nationalt—så hvorfor ikke også geopolitisk?