John Hopfield og Geoffrey Hinton får Nobelprisen i Fysik 2024
Videnskabsfolkene John Hopfield og Geoffrey Hinton har modtaget årets Nobelpris i Fysik for deres banebrydende arbejde i 1980’erne, der har dannet grundlaget for nutidens kunstige intelligens.
Hopfield’s Revolutionerende Neuralnetværk
John Hopfield, professor ved Princeton University, opfandt en type neuralnetværk, kaldet Hopfield-netværk, der kan lagre og genskabe mønstre i data, som f.eks. billeder. Hans arbejde er inspireret af fysikken og atomspinnes adfærd i materialer.
Boltzmann Maskine: Nøglen til Dataforståelse
Geoffrey Hinton, fra University of Toronto, byggede videre på Hopfield’s opdagelser ved at udvikle Boltzmann-maskinen. Denne avancerede neuralnetværksmodel kan selvstændigt finde vigtige dataegenskaber, hvilket har været afgørende for opgaver som billedklassifikation.
AI’s Indflydelse og Fremtidsbekymringer
Disse opdagelser har revolutioneret AI ved at gøre det muligt for systemer at analysere gigantiske datasæt og opdage skjulte mønstre. Men Hinton, der forlod sin stilling hos Google i 2023, er også farende orkels budbringer om AI’s potentielle farer. Han taler nu højt om behovet for regulering.
En Universel Anerkendelse
Nobelprisen i Fysik 2024, til en samlet værdi af 11 millioner svenske kroner, deles ligeligt mellem de to. Ifølge Ellen Moons, formand for Nobelkomitéen i Fysik, har deres arbejde haft stor betydning bl.a. inden for fysikken, hvor kunstige neuralnetværk anvendes i mange områder.
Så mens Hopfield og Hinton deler prisen, må vi som samfund også dele ansvaret for fremtiden for intelligent teknologi. Måske er der en Boltzmann-maskine et sted, der lige nu arbejder på svaret!