AI har gjort det igen: Nobelpris i kemi!
Er AI ved at tage over verdensherredømmet? Nej, ikke helt. Men det har nu fået en Nobelpris i kemi. Google DeepMind’s leaders, Demis Hassabis og John M. Jumper, deler den ærefulde pris for deres imponerende arbejde med proteinfoldning. Deres AI-model, AlphaFold, kan nemlig se ind i proteinerne, såsom en uset superhelt med röntgensyn!
Fra dagevis til sekundhurtigt: Protein-magi
Det, der engang tog forskere måneder eller endda år at gennemføre, klares nu i et splitsekund. Hassabis og Jumper’s magiske AlphaFold har knækket koden til at forudsige proteiners tredimensionelle struktur. Dette åbner nye døre for forskning i alt fra vaccineudvikling til kræftbehandlinger. Tænk nu, hvis vores kaffemaskine kunne være lige så effektiv?
AlphaFold 3: Ikke bare en opgradering
AlphaFold 3 tager tingene endnu et skridt videre – det kan nu modellere DNA, RNA og molekyler, som er essentielle for lægemiddeludvikling. Og det bedste? DeepMind har frigivet kildekoden og resultaterne til gratis brug for forskere verden over. Hvad vil det mon næste gang? Være en virtual assistent, der brygger kaffe?
David Baker: Med på protein-festen
Og lad os ikke glemme David Baker, der deler den anden halvdel af prisen for sine værktøjer til design og forudsigelse af proteiner. Han har skabt en AI-assistent, Rosetta, og den åbne kildekode-værktøj ProteinMPNN, der kan frembringe ukendte proteiner og skabe helt nye designs. Hvis han fortsætter i dette tempo, kan han måske endda opfinde en AI, der kan folde tøj…
Forskerdrømme går (næsten) i opfyldelse!
Dette er mere end bare videnskabelige mega-fremskridt; det er et skridt mod en verden, hvor AI revolutionerer vores forståelse af livet. Som Baker sagde engang: “Tænk, hvis vi kunne designe proteiner, der løser nye problemer lige så godt som evolutionens egne værker…” Og hey, hvem ville tro, vi engang skulle give Nobelprisen til en AI? Det er i sandhed en skør, ny AI-verden derude!