AI løfter individuel kreativitet – men sænker den kollektivt
I en verden hvor AI lover at revolutionere alt fra din tandlægeaftale til din kaffemaskine, står spørgsmålet tilbage: Hvordan påvirker AI vores kreativitet? Forskere Anil Doshi og Oliver Hauser fra University College London og University of Exeter har et overraskende svar – med en komisk twist.
Mere kreativ David, mindre kreativ Goliat
I et eksperiment, publiceret i Science Advances, blev deltagerne bedt om at skrive ultrakorte historier – cirka otte sætninger – med eller uden hjælp fra GPT-4. Resultatet? Folk med lavere kreativitet fik et boost i deres historier. Men dem med høj kreativitet? Tja, de fik knap en klap på skulderen.
“Det er lidt som at give en skovl til en professionel gartner – det hjælper ikke meget,” siger Hauser i en e-mail til TechCrunch. “Men for den gennemsnitlige Joe, der knap kan holde en potteplante i live, ja, så kan det gøre en verden til forskel.”
Grå elefant i rummet: Fladhed
Selvom AI kan hjælpe den enkelte med at slå kreative gnister, trækker eksperimentet et rødt flag: Historierne blev mere ensformige. Lidt som at gå til en nudiststrand og opdage, at alle har den samme solhat på. Studierne viser, at brugen af AI kan få historier til at falde i en flad kollektiv spiral – hvor variationen går tabt.
AI: Værktøj eller usynlig skribent?
Forskerne advarer mod en fremtid, hvor AI dominerer den kreative industri. “Forestil dig, at alle bøger er skrevet af en robot ved navn ‘Bob’. Det ville være som at læse det samme kapitel igen og igen – bare med lidt forskelligt krymmel på toppen,” bemærker Doshi tørt.
Men der er lys for enden af den generative AI-tunnel. Med mere forskning håber forskerne at skabe en balance, hvor teknologien kan hjælpe uden at nivellere de kreative bjerge til bakker. “Lad os bestræbe os på at undgå en fremtid, hvor alle romanpersoner hedder ‘Alice’ og elsker at strikke,” slutter Hauser med et glimt i øjet.
Så hvad nu?
Doshi og Hauser anerkender, at deres arbejde blot er begyndelsen. “Der er en lang vej foran os, og fremtidig forskning vil forhåbentlig blive som solstråler på en regnvejrsdag,” siger de. “Lad os sikre, at vi fortsat ser forskelligartede kreative ideer – lige fra skrivning til kunst og musik.”
Så næste gang du ser en AI-skabt novelle på bogreolerne, tænk på denne advarsel. Og måske værdsæt skønheden i det menneskelige touch lidt mere.