IMF: Singapore og Danmark på Forkant med AI Revolutionen
Singapore og Danmark er ifølge den Internationale Valutafond (IMF) de lande, der er bedst forberedt på den kommende kunstige intelligens (AI) revolution. IMF har netop offentliggjort deres “AI Preparedness Index”, som kortlægger 174 landes kapacitet til at adoptere og drage fordel af AI for at styrke deres økonomier.
Topplaceringer til Singapore og Danmark
Singapore topper listen som verdens mest AI-forberedte land, tæt fulgt af Danmark, USA, Holland og Estland. Disse nationer har målrettet investeret i AI infrastruktur og talentudvikling. For Singapore er topplaceringen et resultat af mange års aggressiv indsats, og selv med kun 5,5 millioner indbyggere har landet formået at tiltrække AI-giganter fra både Øst og Vest uden at træde nogen over tæerne.
Kina Langt fra Toppen
Interessant nok rangerer Kina, trods nogle af verdens største AI-virksomheder, som nummer 31 på globalt plan. Mindre nationer som Malta, Luxembourg og Israel har formået at placere sig foran Kina, hvilket måske vil give anledning til lidt rynkede øjenbryn i Beijing.
Jobsikkerhed og Diskontinuitet
Mens udviklede økonomier er bedst forberedt på AI, kan de også blive de mest forstyrrede af teknologien. IMF advarer mod, at AI potentielt kan true 33 procent af job i avancerede økonomier, 24 procent i fremvoksende økonomier og 18 procent i lavindkomstlande. Årsagen er, at højere antal højt kvalificerede jobs i udviklede økonomier lettere kan erstattes af AI.
Trods Frygt – AI som Partner
AI jobtab er et kontroversielt emne. Nogle som Goldman Sachs forudser, at næsten 300 millioner jobs kunne gå tabt til AI-automatisering inden årtiets udgang. Men andre studier, fx fra FN’s Internationale Arbejdsorganisation (ILO), hævder, at AI snarere vil komplementere end at erstatte mange professionelle.
Africa og AI – En Udfordring
Afrika er den region, der er mindst forberedt på AI-revolutionen, trods nylige indsatser for integration af teknologien. Sydafrika er bedst rangeret på kontinentet med en indeks på 0,5, efterfulgt af Kenya, Ghana, Rwanda, Botswana og Namibia. Nigeria, Afrikas største økonomi og mest folkerige land, ligger desværre i bunden af ranglisten.