Ny Rapport: Danmark er Klar til at Erobre AI-Verdenen
Dansk økonomi går en strålende fremtid i møde, hvis det lykkes at indfri det tekniske automatiseringspotentiale ved AI til fulde. En ny Small Great Nation-rapport viser, at AI kan bidrage markant til den fremtidige økonomiske vækst.
Danmark Topper Globalt Indeks for AI-Readiness
Er der nogen, der er klar til at implementere kunstig intelligens og høste gevinsterne, så er det danskerne. Ifølge rapporten, som er udgivet af Deloitte og tænketanken Kraka, rangerer Danmark nummer ét i et parathedsindeks, der sammenligner 30 udviklede økonomier. Vi scorer højest på faktorer som human kapital, digital infrastruktur, politik og tillid. Singapore, Norge og Finland følger pænt efter Danmark i toppen.
Nysgerrighed og Teknologi Går Hånd i Hånd i Danmark
Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte, er ikke overrasket over Danmarks topplacering: “I Danmark har vi rigtig god erfaring med at være nysgerrige og omfavne ny teknologi samt bruge den på en måde, der gør arbejdet nemmere eller sjovere. Den mulighed bør vi gribe igen.”
Økonomisk Boom Forude?
Hvis Danmark kan indfri potentialet og automatisere 46 pct. af arbejdstiden, vil det kunne øge værdiskabelsen med mellem 42 pct. og 89 pct. over en periode på 35 år. Det svarer til en årlig økonomisk vækst på mellem 1,0 pct. og 1,8 pct. årligt, alene som følge af automatisering. Peter Mogensen, direktør for Kraka, kalder AI “den permanente teknologiske revolution” og ser det som den næste store kilde til landets økonomiske vækst.
AI og Grøn Omstilling: En Kærlighedshistorie?
Men hvad med klimaet, spørger skeptikerne? En spørgeskemaundersøgelse viser, at hver femte dansker frygter øgede CO2-udledninger på grund af AI’s store strømforbrug. Men frygt ej! Rapporten viser, at AI sandsynligvis vil redde klimaet snarere end skade det. Takket være mere el fra vedvarende energi og bindende mål for drivhusgasudledninger, ser fremtiden grøn ud.
AI kan også optimere energikrævende systemer og bidrage til forskning og udvikling af nye, grønne teknologier. Så selvom vi bevæger os ind i en AI-drevet fremtid, ser det ud til, at vi kan gøre det med god samvittighed og lidt ekstra grønt i tankerne.