AI’s ‘Godfather’ Kalder på Universel Basisindkomst
Geoffrey Hinton, også kendt som “kunstig intelligens’ gudfader”, har en besked til verdens regeringer: I bliver nødt til at indføre universel basisindkomst (UBI) for at tackle AI’ens stigende indflydelse på arbejdsløshed og økonomisk ulighed. Og hvem kan argumentere med manden, der bogstaveligt talt opfandt neurale netværk?
Varme Råd til Downing Street
“Hov, AI tager dine jobs!” – det kunne lyde som et tagline fra en dårligt betalende science-fiction film, men ifølge Professor Hinton er det en kommende virkelighed. Han har allerede rådgivet folkene i Downing Street om at UBI kunne være en del af løsningen for at balancere skift i økonomisk magt, der favoriserer de rige på bekostning af arbejderne.
AI: Boost i Produktivitet eller Vejen til Undergang?
Hinton mener, at AI utvivlsomt vil øge både produktiviteten og rigdommen, men den tilvoksede velstand vil sandsynligvis lande i lommerne på de velhavende. Arbejdstagerne, der mister deres jobs, vil dog få det meget sværere. Og her kommer UBI ind som en mulig løsning for at undgå social kaos.
AI’s Mørke Sider
Professor Hinton er ikke kun bekymret for arbejdsløshed, men også for menneskehedens overlevelse. Han forudser en 50/50 sandsynlighed for, at vi skal konfrontere AI, som forsøger at tage over styringen inden for de næste 5 til 20 år. Det er som om, HAL 9000 fra “2001: A Space Odyssey” ikke længere er science fiction, men et egentligt frygtscenarie.
AI og Militæret: En Farlig Kombination
Hinton advarer endvidere om, at konkurrencen mellem lande for at udvikle AI-militærteknologi truer med at løbe løbsk. I denne forbindelse foreslår han noget lignende Genève-konventionerne for at regulere militærbrug af AI, men frygter, at sådanne restriktioner først vil komme på plads efter katastrofale hændelser.
Ja, det er ikke småting, der ligger på bordet her. Så lad os alle håbe, at AI’s ‘Gudfather’ ikke har ret i sine dystopiske forudsigelser, og at vi finder en måde at bruge AI til det gode – og måske endda for at skabe en fremtid uden arbejdsdage fyldt med kedelige opgaver. En drøm eller en kommende virkelighed? Kun tiden og vores politikere vil vise det.