I teknologiens kolde krig: Microsofts milliarddans med Emiraterne
I et dristigt skaktræk i den globale tech-koldkrig annoncerede Microsoft tirsdag en bagatel af en investering – kun $1.5 milliarder – i G42, et kæmpemæssigt kunstig intelligens-firma fra De Forenede Arabiske Emirater, som har haft sin rimelige andel af te-tid med Kina. Dette træk, orkestreret af ingen ringere end Biden-administrationen selv, sigter mod at sætte en kæp i hjulet for Kina og deres tech-inflydelsestogt i den Persiske Golf.
Hvad får Microsoft ud af det?
Ved denne partnerskab giver Microsoft G42 grønt lys til at videresælge Microsofts tjenester, der anvender de muskuløse A.I.-chips, afgørende for at pudse og finjustere generative A.I.-modeller. Til gengæld trykker G42 til Microsofts cloud-service og siger ja til en sikkerhedsordning, udmejslet i lange snik-snak sessions med USA’s regering. Dette inkluderer en aftale om at hive det kinesiske udstyr ud med rode fra G42’s operationer, blandt andre luskede manøvrer.
Gina Raimondo lægger kortene på bordet
Handelssekretæren, Gina Raimondo, udtaler med al den finesse sådan en position tillader: “Når det kommer til spirende teknologi, kan du ikke sidde med både i Kinas lap og vores.” Denne kommentar kom efter to ture til U.A.E. for at diskutere sikkerhedsarrangementer, der sandsynligvis involverede mere end bare te og petits fours.
En usædvanlig alliance
I et interview kaldte Microsofts præsident, Brad Smith, aftalen for “højest usædvanlig”, hvilket reflekterer en ekstraordinær bekymring fra USA’s regering om beskyttelsen af den intellektuelle ejendomsret bag A.I.-programmer. “USA er helt naturligt bekymrede for, at den mest vitale teknologi beskyttes af et betroet amerikansk selskab,” sagde han, mens han noterede sig selv en plads i G42’s bestyrelse.
Techno-Thriller Material
Investeringen kunne hjælpe USA i modsætningen til Kinas stigende indflydelse i Golfregionen. Hvis det lykkes, vil G42 blive trukket ind i det amerikanske fold og reducere sine bindinger til Kina. Dette kunne også blive en model for, hvordan amerikanske virksomheder udnytter deres teknologiske lederskab i A.I. for at lokke lande væk fra kinesisk tech, samtidigt med at de høster kæmpe økonomiske belønninger.
Den følsomme sag om G42
Men sagen er følsom; U.S. embedsmænd har hevet G42 ind under lup for sine Kina-forbindelser. Et kongresudvalg sendte endda et brev tidligere i år, hvor de pressede på for at undersøge, om G42 skulle pålægges handelsrestriktioner for dets bånd til Kina, hvilket inkluderer partnerskaber med kinesiske firmaer.
Den teknologiske koldkrigsteater
USA og Kina har indædt kappet om at udøve teknologisk indflydelse i Golfen, hvor hundreder af milliarder dollars står på spil. I hastværket for at diversificere væk fra olie har mange ledere i regionen sat deres sejl mod A.I. – og har været glade for at spille USA og Kina ud mod hinanden.
Til trods for disse spilfægterier siger Ms. Raimondo, “Vi er blevet grundigt briefet, og vi er komfortable med, at denne aftale stemmer overens med vores værdier.” Peng Xiao, topchefen i G42, supplerer: “Gennem Microsofts strategiske investering fremmer vi vores mission om at levere banebrydende A.I.-teknologier i stor skala.”
Midt i al denne high-tech intrige og diplomatiske jonglering, minder det hele lidt om en episode af “Spionernes bro” – men med mere avanceret software og færre hatte og trenchcoats.