AI-styret valgindblanding i Taiwan – en forsmag for USA?
Taiwanske grupper afslørede mandag, at den seneste tids valg i ønationen var spækket med disinformation, takket være lidt snilde fra vores naboer mod vest – ja, du gættede rigtigt, Kina. Sagen er, at de ikke bare brugte gamle skole metoder til at sprede rygter; nej, de opgraderede til generativ AI for at manipulere videoer og flække samfundet midtover – talk about creative misuse!
Hvordan siger man “fake news” på kinesisk?
Taktikkerne fra de kinesiske aktører inkluderede alt fra at fordreje ordene fra en stakket amerikansk kongresmedlem til filuragtige anklager om, at USA bygger biologiske laboratorier i Taiwan. Det var som om, Beijing besluttede sig for at tage en tur rundt på det amerikanske Monopoly-bræt, men i stedet for at købe ejendomme, købte de konspirationsteorier.
Propagandaens sorte bælte
Med 84 forskellige narrativer designet til at få amerikanerne til at rynke på næsen, viser disse aktører, at de er villige til at kaste med alt inklusiv køkkenvasken for at promovere et pro-Beijing verdensbillede. Chihhao Yu fra Taiwan Information Environment Research Center kalder det for en kamp om at ændre vores opfattelse af verden – måske er det tid til at genoverveje, hvilken reality TV man bør binge-watche næste gang.
Disse bots er ikke dine venner
Microsoft blandede sig også i debatten med en rapport, der tyder på, at Kina har forfinet deres teknikker og leget med nye medier sidste år, herunder AI-genererede nyhedsankre og memes. Man kunne næsten ønske, at disse AI-ankre ville løbe præsidentkampagne; de kunne ikke gøre det værre, vel?
Er TikTok det nye spionværktøj?
Den disinformationskampagne, der blev spredt på populære apps som TikTok, bringer os til et vigtigt spørgsmål: Er din næste TikTok-dans virkelig værd at risikere national sikkerhed over? Det får nogle lovgivere til at ønske at banke TikTok ud af parken som en national sikkerhedstrussel. Husk, venner: Næste gang du swiper op, kan du være med til at swipe demokratiet væk.
Det lange spil
Med USA’s valgår i horisonten og intensiverede AI-drevne disinformationsanstrengelser fra Kina, står vi over for det ultimative kapløb: Kan vi modstå trangen til at klikke på den næste skandaløse (men falske) overskrift, eller vil vi falde for en veludført digital finte? Kun tiden vil vise – men en ting er sikker, vi kommer til at savne de dage, hvor det mest spændende online var at undgå at blive Rickrolled.
Bundlinjen
I slutningen af dagen viste Taiwans valg sejr over den kinesiske propaganda, at hvis der er noget, som folk ikke kan stå for, er det muligheden for at sige “Nej tak” til forsøg på digital manipulation. Vores kollektive digitale fremtid kan måske lige holdes sikker – så længe vi husker at tænke, før vi liker. Eller som de siger i både cyber- og det virkelige forsvar: “Kend din fjende.” Eller i dette tilfælde, ved måske bare, når du er blevet catfished af en hel nation.