Japan Skruer Op for AI-Smartness!
Forestil dig en verden, hvor din AI-assistent ikke kun kan bestille sushi for dig, men også løse Japans arbejdskraftmangel. Takket være universiteternes samarbejde med den japanske regering, er dette ikke længere science fiction, men en håndgribelig plan mod en mere ansvarlig og generativ AI-udvikling.
Professorer Med Superkræfter?
Mød Yutaka Matsuo, en mand der ikke kun jonglerer med jobtitler, men som også er på en mission for at tackle nogle af Japans største udfordringer ved hjælp af AI. Som formand for regeringens AI-strategiråd og professor ved Universitetet i Tokyo, ser han stort potentiale i at bruge AI til at udfylde hullerne på arbejdsmarkedet. Og ja, han er også en del af SoftBank Group – så giv den mand en kappe!
Penge, Penge, Penge til AI!
I februar besluttede kontoret bag de store pengepunge at allokere JPY 12 milliarder (det svarer til omtrent $79 millioner) til AI-udvikling i 2024. Disse fondsmidler skal give japansk AI-forskning et kæmpe boost og sikre, at landet ikke kun indhenter, men overhaler global konkurrence inden for generativ AI-forskning.
Generativ AI: Ikke Kun en Fancy Chatbot
Vi taler om værktøjer som ChatGPT og Large Language Models, der kan gøre alt fra at analysere data til at udvikle strategier for virksomheder. Men det er ikke alt sjov og spil – med stort magt kommer stor ansvarlighed, hvilket betyder at bekæmpelse af misinformation og sikring af, at AI’en opfører sig ordentligt, er på dagsordenen.
Bekæmpelse af Fake News og Sushi Opskrifter
Shinichi Yamaguchi, en forsker, der sandsynligvis ikke har noget imod at blive forvekslet med en detektiv, dykker ned i de dybe afgrunde af internettet for at bekæmpe AI-genereret misinformation. Sammen med Google og Ministeriet for Intern Anliggender og Kommunikation, kæmper han den gode kamp ved at uddanne folk om, hvordan man spotter fake news. Måske inkluderer dette en guide til at identificere suspekte sushi-opskrifter?
AI Som En Teenager Med Identitetskrisis
Yasuo Kuniyoshi, en professor med hang til radikale idéer, tror på at designe AI, der ikke bare efteraber mennesker, men som også forstår sociale retfærdighedsprincipper. Hvis du troede din teenager havde en identitetskrisis, så vent til du møder Noby, en robot baby udstyret med kameraer, mikrofoner og 600 berøringssensorer. Forskningen går ud på, at selv en AI kan lære noget eller to om menneskelig moral og værdier.
Etisk AI: Hold Nu Fast!
Med alt det her snak om AI, er det vigtigt at huske på etikken. Keio Universitet tager teten med deres nye generative AI Learning Center og bestræber sig på at uddanne ikke bare studerende, men også robotter (måske) i kunsten at være etisk ansvarlige digitale borgere. Fordi i slutningen af dagen, er det ikke nok at vores AI’er er smarte – de skal også være gode Samaritanere.
Så der har du det, Japan på en mission for at omdanne AI fra at være sci-fi til at være super nyttige, ansvarlige medborgere. Hvis det lykkes, kunne vi alle måske snart stole på AI’er til meget mere end at finde den nærmeste sushi bar. Who knew?