AI i nyhederne: The New York Times tager teknologi i egne hænder
Er der en journalist i rummet? Det er der! Men nu får han eller hun en *AI-sidekick*. The New York Times er officielt sprunget på AI-toget og begynder at anvende kunstig intelligens i nyhedsproduktionen. Vi taler ikke om robotjournalister, der skriver dramaet om valgkampe eller sportsresultater – men om værktøjer, der kan effektivisere og strømline arbejdet.
Dit nye AI-værktøj hedder… Echo
Sig hej til Echo, NYT’s interne AI-assistent, som hjælper med at opsummere, redigere og kode. Og som enhver god kollega har Echo fået klare regler: Ingen draft af komplette artikler, ingen snyd med paywalls, og ingen underlige AI-genererede kattevideoer uden tydelig mærkning. Med andre ord: Der er stadig mennesker bag roret.
AI giver nye superkræfter til journalister
Nyt personale hos avisen bliver trænet i at bruge AI-værktøjer som GitHub Copilot, Google Vertex AI og NotebookLM. Udover at skrive SEO-venlige overskrifter og skabe sociale medie-tekster, kan AI også foreslå spørgsmål til interviews med startups, lave quizzer og endda opsætte FAQ’er. Men som altid er det menneskelige journalister, der skal tage ansvar for den færdige historie.
En kamp om journalistikkens fremtid
Mens The New York Times introducerer AI for at styrke sin nyhedsredaktion, kaster skygger fra en juridisk konflikt sig over landskabet. NYT er nemlig i en heftig retssag med OpenAI og Microsoft, da de hævder, at deres indhold er blevet udnyttet uden tilladelse til at træne AI-modeller som ChatGPT. Avisen forsøger at balancere teknologisk udvikling med beskyttelse af ophavsrettigheder.
Human-first, AI-second
The New York Times gentager deres mantra: Journalistik skal forblive menneskedrevet, og AI skal kun være en hjælp til at forbedre processerne. Ifølge deres AI-principper vil alt stadig være faktuelt gennemgået og redigeret af rigtige mennesker. Så selvom Echo måske rummer en verden af potentiale, ved vi stadig, hvem der har det sidste ord.
Kan teknologi og etik danse sammen?
The New York Times gør en dyd ud af at integrere AI på en måde, der ikke overskrider journalistikkens etiske grænser. Samtidig repræsenterer avisen en voksende tendens blandt medier til at eksperimentere med AI. Fra stavekontrol til omfattende analyseværktøjer beviser udviklingen, at det menneskelige touch stadig er afgørende. Men hey, lidt maskinkraft skader vel ikke?
Velkommen til fremtiden – den minder os om, at journalistik måske kan være 10 % AI og stadig 100 % passion!