Stormfulde Deklarationer i Paris
Verdens tech-titaner har fået alles øjne rettet mod Paris, hvor en højtprofileret diskussion om kunstig intelligens (AI) har fået mange til at vente i spænding. Men mens franskmændene, kineserne og inderne alle gik arm-i-arm og nikkede til en erklæring om etisk AI, trak både britterne og amerikanerne i den modsatte retning.
UK og US: Med forbehold
Downing Street stønner og sukker over det faktum, at de “ikke har kunnet blive enige om alle dele af ledernes erklæring”. Erklæringer er jo seriøse sager! Men premierministerens talsmand understregede, at UK trods alt kun skriver under på det, der er i landets nationale interesser. Ja, man kan da ikke bevilge sig selv feber, bare fordi alle andre gør det.
Vicepræsidenten, AI og Optimismens Kraft
I skarp kontrast lagde USA’s vicepræsident JD Vance vægt på, at for meget regulering kunne “dræbe en transformerende industri, netop som den tager fart”. Man må da indrømme, at Vance ikke har glemt optimismens kraft, mens han opfordrede europæiske ledere til at se på denne nye grænse med optimisme frem for frygt.
Mellem AI-sikkerhed og Vækst
Imens står Emmanuel Macron fast på, at der er behov for flere regler for AI’s fremdrift. Det lader til, at briternes manglende underskrift på Paris-erklæringen har fået nogle tunge panderynker frem hos Andrew Dudfield fra Full Fact, som frygter, at UK risikerer at undergrave sin troværdighed som verdensleder inden for sikker AI.
Hvad står der egentlig i den erklæring?
Den nu famøse erklæring, som omhyggeligt blev sat sammen og underskrevet af 60 lande, slår blandt andet et slag for at mindske digitale forskelle, sikre gennemsigtighed samt gøre AI bæredygtig for mennesker og planeten. Men når alt kommer til alt, kan man jo spørge sig selv: Hvad er det præcist, briterne ikke er enige i?