YouTube giver dig kontrol over AI-træning med dine videoer!
YouTube har netop introduceret en ny og spændende funktion, der giver skabere og rettighedshavere mulighed for at vælge, om deres videoer må bruges af tredjeparter til at træne AI-modeller. Det bedste er, at den nye funktion kræver ingen handling, hvis du ikke ønsker, at dine videoer skal bruges – indstillingen er nemlig som standard slået fra. Men hvis du er nysgerrig og vil hoppe med på AI-vognen, så er det nu muligt at sige “ja tak”!
Fuld styring gennem YouTube Studio
Alt styres via YouTube Studio, hvor du kan aktivere eller deaktivere funktionen. Derudover kan du selv vælge, om du kun vil dele med udvalgte tredjeparter eller give alle på listen adgang – fra OpenAI og Microsoft til Adobe og Meta. Du bestemmer selv, hvem der får lov til at lære nyt af dine videoer!
Hvem vil sige “nej tak” til dette?
Google forklarer, at nogle skabere og rettighedshavere måske ser en fordel ved at lade deres indhold bidrage til udviklingen af nye AI-modeller. Det her er angiveligt kun første skridt i at hjælpe YouTube-skabere med at finde nye måder at skabe værdi og samarbejde med teknologigiganter. Lyder det lidt tech-optimistisk? Ja, lidt!
Skrub væk, uautoriseret scraping!
Selvom denne mulighed nu bliver tilgængelig, slår YouTube fast, at uautoriseret scraping – altså når nogen bruger dit indhold uden tilladelse – stadig er forbudt. Det giver en vis tryghed til de af os, der ikke ønsker, at vores videoer snublende ender i træningssæt til en ny AI uden vores vidende.
Google bruger dine videoer… på deres måde
Men lige en vigtig note: Selvom du slår til eller fra for tredjeparter, betyder det ikke, at Google selv holder fingrene væk. De har længe brugt indhold fra YouTube til at træne deres egne værktøjer og AI-modeller, og det ændrer den nye indstilling ikke på. Det står stadig i YouTubes vilkår og betingelser, så ingen overraskelser der.
Hvem er de heldige tredjeparter?
Tech-verdenen venter spændt på de selskaber, der nu kan få adgang til din kreativitet, hvis du vælger at dele. På listen finder vi navne som OpenAI, ByteDance (dem bag TikTok) og endda Apple! Det er tech-mastodonter, der arbejder på alt fra generativ AI til avancerede machine learning-teknologier.
Er AI fremtiden for skabere?
Mens nogle ser skeptisk på dette næste skridt, kan det også være starten på en ny æra, hvor skabere får flere måder at samarbejde og kapitalisere på deres indhold. Men som altid med AI og big tech: Hold øje med de små bogstaver, og vælg med omtanke!