Den Superintelligente Løfteraket
Sam Altman, CEO for OpenAI og ansigtet bag vores alle sammens virtuelle papegøje ChatGPT, stak i denne uge hovedet op over paraplyen med en djærv prognose: Vi er angiveligt kun et par *”tusinde dage”* fra superintelligent AI, som vil ændre livet, som vi kender det – *for altid*. Der er ingen tvivl om, at Altman ser potentialet i AI: “Vi vil være i stand til at gøre ting, der ville have virket som magi for vores bedsteforældre,” hævder han. Nå, hvem havde troet det? Måske en tryllestav endelig kommer på indkøbslisten!
En Smule Magi – Trinvist
Altman er dog hurtig til at minde os om, at disse AI-mirakler ikke vil komme ovenfra og ned med et trylleslag. Det bliver en stille revolution, hvor AI vil hjælpe os til at “opnå meget mere, end vi nogensinde kunne uden den.” Unge vil have virtuelle tutor-venner, der kan mumle på alle tænkelige sprog, og intelligente assistenter vil snart være de bedste sekretærer, vi aldrig har ondt af at glemme fødselsdage.
Klimafiksere og Rumsymfonier
I følge Altman, når infrastrukturen er på plads – læs: billigere computerkraft og rigelig energi – så vil vi opleve intet mindre end en videnskabelig renæssance. Imagine en gang i fremtiden, hvor fixer-øko heldiggrise tager fat på klimaproblemerne, og måske endda planlægger kolonisation af rummet som en rutinebeskæftigelse. Det er scenarier, der næsten lyder som science fiction, men måske er din næste ferie ikke længere til Mallorca men Mars.
Krigen om Computerchips
Men pas på. Sam Altman advarer også: Hvis vi ikke får studs på infrastrukturen, kan AI blive en begrænset ressource, som lande måske endda vil kæmpe om. Altså, hvem havde regnet med, at mikrochips kunne blive mere værdifulde end olivenolie? Altman slår også på tromme for vigtigheden af at maksimere AI’s fordele, mens risiciene minimeres. Det lyder næsten som en line-dance med både Elon Musk og Bill Gates som partnere, mens de skuler over mod AI-truende “katastrofale risici”.
Overhypet Magi eller Realitetsdrøm?
Ikke alle er dog med på den hypnotiske AI-vogn. Tungvægtere som Noam Chomsky og den tidligere MIT-techguru Rodney Brooks holder sig skarpt til virkeligheden. De mener, at generativ AI er noget med overhypet magi og fremsætter den friske idé, at menneskelig tanke måske alligevel ikke kan overgås. Bare en tanke at tygge på, hvis din AI-assistent endnu ikke har skaffet aftensmaden.